Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού
από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)
Διαφορετική εκδοχή του κλασικού κανταΐφιού, από τα Ιωάννινα. Εδώ, τα μαλλιά του κανταΐφιού "παντρεύονται" με το φύλλο για μπακλαβά κι όλα μοιάζουν πιο σίγουρα!
Ανακατεύετε την καρυδόψιχα με τη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Χωρίζετε το κανταΐφι και το φύλλο για μπακλαβά στη μέση. Στρώνετε σε βουτυρωμένο ταψί 40x30εκ. τα μισά φύλλα του μπακλαβά, ενώ αλείφετε το καθένα με βούτυρο. Απλώνετε επάνω το μισό κανταΐφι και το σκεπάζετε με το μείγμα της καρυδόψιχας. Κατόπιν απλώνετε το υπόλοιπο κανταΐφι και το ραντίζετε με αρκετό βούτυρο. Το σκεπάζετε με τα φύλλα του μπακλαβά, τα οποία αλείφετε με πάντα με βούτυρο.
Χαράζετε την επιφάνεια του γλυκού σε λουρίδες φάρδους 4 περίπου δακτύλων και ραντίζετε επάνω ελάχιστο νερό.
Ψήνετε το κανταΐφι σε μέτριο φούρνο στους 175°C για περίπου 1 ώρα.
Όταν μισοκρυώσει, το περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι, το οποίο έχετε βράσει σε μια κατσαρόλα για 5'. Όταν κρυώσει τελείως το κανταΐφι, το κόβετε σε ορθογώνια κομμάτια.
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
~
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.