Κατηγορία: Γλυκές Πίτες , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: glykatzou
Αν απλώς βαριέστε τις κλασικές βασιλόπιτες, οι περισσότερες εκ των οποίων όντως είναι άνοστες και χωρίς ενδιαφέρον, τολμήστε αυτή τη συνταγή που παραπέμπει περισσότερο σε πολύ εύγεστο και "γεμάτο" κέικ.
Σε ένα μπρίκι λιώνω με προσοχή να μη μου κάψει το βούτυρο. Σε ένα μπολ ενώνω το αλεύρι, τα καρύδια, τη σοκολάτα γάλακτος, τη ζάχαρη και την κανέλα και χύνω λίγο-λίγο το βούτυρο (να είναι χλιαρό για να μην καώ). Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια, έως ότου θυμίζει ψίχουλα ψωμιού. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει και να στεγνώσει λιγάκι.
Σε ένα μπολ ρίχνω την κουβερτούρα τριμμένη, τα φουντούκια που έχω ψιλοκόψει στο μπλέντερ, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα κι ανακατεύω να ομογενοποιηθούν. Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μπρίκι λιώνω το βούτυρο και το αφήνω στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω καλά τα αβγά με τη ζάχαρη, να λιώσουν τελείως οι κόκκοι και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο και το γιαούρτι κι ανακατεύω ζωηρά. Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω το μπέικιν κι ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι. Προσθέτω στον κάδο το αλεύρι λίγο-λίγο κι ενσωματώνω με μια σπάτουλα.
Παίρνω μια στρογγυλή φόρμα με έλασμα 26-28εκ. και αλείφω τον πάτο με λίγο βούτυρο. Καλύπτω τον πάτο της με το 1/3 από το μείγμα για κέικ που μόλις έφτιαξα. Από πάνω ρίχνω τη μισή ποσότητα από τη γέμιση που έχω στο ψυγείο. Καλύπτω ξανά με το κέικ, ακόμη 1/3. Στρώνω τη γέμιση κι αν θέλω, αφού τυλίξω το φλουρί μου με λαδόχαρτο, το κρύβω σε αυτό το σημείο. Τελειώνω με το υπόλοιπο μείγμα για κέικ, λειαίνω κι επικαλύπτω με το μείγμα της επικάλυψης που επίσης έχω αφήσει στο ψυγείο μου να σφίξει.
Ψήνω τη βασιλόπιτά μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Τσεκάρω με ένα πιρούνι ή οδοντογλυφίδα ότι έχει ψηθεί το κέικ μου και στο εσωτερικό του, που είναι το ζητούμενο. Αφήνω τη βασιλόπιτα να κρυώσει λιγάκι και την ξεφορμάρω.
Τελευταία πινελιά: πασπαλίζω το κέικ μου με άχνη και κακάο, με τη βοήθεια από ένα μικρό σουρωτήρι.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.