Συνταγές για γλυκά

κέικ σοκολάτα-ρούμι

Συνταγή κέικ σοκολάτα-ρούμι

κέικ σοκολάτα-ρούμι

Κατηγορία: Κέικ

από το χρήστη: glykatzou

Αν θέλω, μπορώ να χρησιμοποιήσω ατομικά φορμάκια (π.χ. δύο των 15εκ.) ώστε να προκύψουν κεκάκια αντί για 1 μεγάλο. Σε αυτή την περίπτωση μειώνω το χρόνο ψησίματος!

~

Το κέικ μου θα φουσκώσει κατά τη διαδικασία του ψησίματος, θα "κάτσει" όμως καθώς θα κρυώνει. Αν θέλω, μπορώ να αφαιρέσω τη ζύμη που θα προεξέχει για ένα πιο νοικοκυρεμένο αποτέλεσμα. Αν θέλω!

Υλικά

Διαδικασία

Σε μπεν μαρί λιώνω το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα και τη σοκολάτα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνω στην άκρη για 30', να κρυώσει τελείως το μείγμα. Εντωμεταξύ στον κάδο του μίξερ χτυπάω πολύ καλά τα κροκάδια των αβγών μου. Προσθέτω στους χτυπημένους κρόκους τη λιωμένη σοκολάτα, το ρούμι και τα 200γρ. από τη ζάχαρη κι ενσωματώνω τελείως. Σε ξεχωριστό κάδο χτυπάω τα ασπράδια μόνα τους, σε πλούσια μαρέγκα και προς το τέλος προσθέτω και τα υπόλοιπα 60γρ. ζάχαρης. Ενώνω τα δύο μείγματα κι αναδεύω με μια σπάτουλα.

Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, με έλασμα (25εκ.). Μεταφέρω εδώ το μείγμα μου και το λειαίνω με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (γκάζι: 3) για 50'. Ελέγχω ότι έχει ψηθεί το εσωτερικό του κέικ μου, βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα. Αν είναι καθαρή και δε μένει κολλημένη ζύμη επάνω της, είμαι ok. 

για το σερβίρισμα:

Κόβω στα δύο τα φρούτα του πάθους και με μια κουτάλα ή σκουπ (scoop) παγωτού αφαιρώ τη σάρκα. Σε ένα μπολ ενώνω το γιαούρτι με τη σάρκα κι αφήνω την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει λιγάκι. 

για το πασπάλισμα:

Αφού κρυώσει καλά το κέικ μου, το πασπαλίζω με ζάχαρη βανίλιας. Σερβίρω με κουταλιές από το δροσερό γιαούρτι μου. 

(η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον 

Andy Harris

)

~δοκίμασέ το!~

 

 

Σχετικές συνταγές

Κέικ με σταφίδες

αβγά, σταφίδες

Κέικ με σταφίδες

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της. 

Κέικ Πορτοκάλι

πορτοκάλι, αβγά, αμύγδαλα, μπισκότα, αλκοόλ

Κέικ Πορτοκάλι

Αρωματικό κέικ για όλες τις ώρες. Ελαφρύ για πρωινό, να σου φτιάξει τη διάθεση, εξίσου νόστιμο και μέσα στη μέρα ή με ένα τσάι πριν τον ύπνο!

Κέικ πορτοκαλιού

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Κέικ πορτοκαλιού

Ένα ιδιαίτερα αρωματικό κέικ, για τους λάτρεις του πορτοκαλιού. Εάν δε θέλετε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ γλυκό, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης στο σιρόπι!
Κέικ

γάλα, πορτοκάλι, μαχλέπι, αβγά

Κέικ

Αν θέλω να το κάνω σοκολατένιο το κέικ μου, αφαιρώ 40γρ. από το αλεύρι μου και προσθέτω 40γρ. κακάο άγλυκο!

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Κέικ κακάο

κακάο, γάλα, πορτοκάλι, αβγά

Κέικ κακάο

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

αβγά, γιαούρτι, κακάο, κρέμα γάλακτος

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

κράνμπερις, αλκοόλ, γάλα, φρούτα, αβγά, λεμόνι, πορτοκάλι, κουκουνάρι, αμύγδαλα

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;