Συνταγές για γλυκά

πικάντικο Χριστουγεννιάτικο κέικ (χωρίς γλουτένη!)

Συνταγή πικάντικο Χριστουγεννιάτικο κέικ (χωρίς γλουτένη!)

πικάντικο Χριστουγεννιάτικο κέικ (χωρίς γλουτένη!)

Κατηγορία: Κέικ , Γιορτινά Γλυκίσματα

από το χρήστη: Φοίβη

Πλούσιο κέικ τόσο σε γεύση όσο και σε πρώτες ύλες: αποξηραμένα φρούτα, "ζωντανά" φρούτα, καρυκεύματα και... ιδού ένα γλυκό για όσους δεν αντέχουν την κυρία Γλουτένη.

Υλικά

Διαδικασία

Καθαρίζω τα μήλα (ή αν θέλω τα κρατάω με τη φλούδα) και τα κόβω σε μεγάλους κύβους. Τεμαχίζω το βούτυρο. Στο μπλέντερ ρίχνω το βούτυρο, τα μήλα, τους χουρμάδες και τη μισή ποσότητα από τις σταφίδες. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα κάνω λίγα-λίγα, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά μου, αλλά χωρίς να τα πολτοποιήσω.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω καλά τα αβγά. Προσθέτω στο μείγμα με το βούτυρο το 1/3 από τα αβγά κι αναδεύω με μια σπάτουλα. Σε ένα μπολ συγκεντρώνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τα αμύγδαλα (μπορώ να τα έχω και χοντροκομμένα), το μπέικιν, την κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο. Αυξομειώνω τις ποσότητες από τα καρυκεύματά μου όπως νομίζω. Ανακατεύω καλά το αλεύρι. Στο μείγμα με το βούτυρο προσθέτω λίγο-λίγο κι εναλλάξ, δουλεύοντάς το παράλληλα, το αλεύρι και τα αβγά. Στο τέλος προσθέτω και τις σταφίδες κι ανακατεύω να πάνε παντού.

Παίρνω μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και βουτυρώνω τον πάτο της. Στρώνω λαδόχαρτο και τη γεμίζω με το μείγμα για κέικ.

για το πασπάλισμα:

Σε ένα μπολάκι ενσωματώνω το κουκουνάρι, την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι. Πασπαλίζω το κέικ μου με τη σκόνη, να πάει παντού.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 50'-60' μέχρι να ροδίσει και να στεγνώσει στο εσωτερικό του (το τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα). 

(η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον Georgie Socratous)

~δοκίμασέ το!~

 

Σχετικές συνταγές

Τσουρέκι Πολίτικο

γάλα, αβγά, μαστίχα, αμύγδαλα

Τσουρέκι Πολίτικο

Αντί για μαστίχα και μαχλέπι, μπορώ να βάλω στο τσουρέκι μου 1 στικ βανίλια και ξύσμα από ½ πορτοκάλι! Έτσι θα γίνει τελείως αρωματικό.
Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

κράνμπερις, αλκοόλ, γάλα, φρούτα, αβγά, λεμόνι, πορτοκάλι, κουκουνάρι, αμύγδαλα

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ουίσκι

αλκοόλ, σταφίδες, αβγά, μαρμελάδα, γλασαρισμένα φρούτα, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ουίσκι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του. 

Βασιλόπιτα με  νιφάδες βρώμης

μελάσα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Εορταστικό κέικ με μπαχάρια, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα

σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, αλκοόλ, αβγά, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισος, κάρδαμο, πορτοκάλι

Εορταστικό κέικ με μπαχάρια, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα

Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω. 

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Μελομακάρονα μελωμένα!

ελαιόλαδο, γαρίφαλο, αλκοόλ, πορτοκάλι, μέλι, καρύδια

Μελομακάρονα μελωμένα!

Εάν θέλω, μπορώ να αφαιρέσω ή να προσθέσω μέλι στη συνταγή μου, αναλόγως πόσο γλυκό θέλω το σιρόπι μου.
κουραμπιέδες-μπουκίτσες

αμύγδαλα, αβγά, αλκοόλ

κουραμπιέδες-μπουκίτσες

Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό! 
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.