Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Μπορώ να μετατρέψω αυτό το κέικ σε βασιλόπιτα, απλούστατα αν κρύψω το φλουρί στον πάτο του κέικ! Και του χρόνου!
Σε ένα μπρίκι βάζω το βούτυρο και το λιώνω ανακατεύοντας, στη χαμηλή φωτιά. Δεν το αφήνω να κάψει! Κοσκινίζω καλά το αλεύρι μου σε ένα μπολ και προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Τα αφήνω στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω σε αφράτη μαρέγκα τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Ρίχνω τα κροκάδια, την κρέμα γάλακτος και, αν θέλω, την εσάνς και χτυπάω ακόμα λίγο, να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου. Με μια σπάτουλα ενώνω το μείγμα των αβγών μου με το αλεύρι και προσθέτω το βούτυρο που έχει κρυώσει και την αμυγδαλόψιχα. Αναδεύω απαλά.
Σε μια στρογγυλή φόρμα με κούμπωμα στρώνω λαδόχαρτο ή αν δεν έχω βουτυρώνω κι αλευρώνω και χύνω μέσα το μείγμα μου, φροντίζοντας να πάει παντού. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 1 ώρα.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;