Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Τα γλυκά που περιέχουν σαμπάνια είναι πάντοτε ιδιαίτερα και πολύ κλασάτα!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει. Κοσκινίζω πολύ καλά το αλεύρι και το προσθέτω όπως και το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνω στο τέλος και τη σαμπάνια κι ανακατεύω απαλά.
Σε ένα μπολ χτυπάω τα ασπράδια μαζί με μερικές σταγόνες λεμόνι, έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Με μια σπάτουλα προσθέτω τη μαρέγκα στο μείγμα με τη σαμπάνια κι αναδεύω προσεκτικά.
Σε μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση που έχω βουτυρώσει και αλευρώσει χύνω το μείγμα του κέικ μου και από πάνω στρώνω τα αμύγδαλα φιλέ. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30'. Όταν κρυώσει το κέικ μου το πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Εναλλακτικά, μπορώ να ετοιμάσω ένα πρόχειρο γλάσο, με το οποίο θα καλύψω το κέικ μου, για να γίνει πιο ενδιαφέρον: Ανακατεύω πολύ καλά τη ζάχαρη, το βούτυρο και τη σαμπάνια κι όταν πήξει περνάω με ένα πινέλο την επιφάνεια του κέικ μου!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;