Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: Μαιρούλα
Αρκετά βαρύ αλλά νόστιμο γλυκό που έφτιαχνε η μαμά μου! ~ Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε ένα-ένα τ'αβγά. Κρατάτε από το αλεύρι 1 κ.σ. και το υπόλοιπο το ανακατεύετε με το μπέικιν και το αλάτι. Διαλύετε τη σόδα σε 2 κ.σ. χλιαρό νερό. Τα ρίχνετε διαδοχικά στο μείγμα βουτύρου ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Ανακατεύετε τη 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι με τις σταφίδες και τα καρύδια. Τα προσθέτετε στο μείγμα μαζί με το μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά λεπτά φετάκια.
Βάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (Νο 22) και πασπαλίζετε την επιφάνεια με τη 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ανάμεικτη με την κανέλα. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο, στους 160° C 1 ώρα περίπου.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε τα υλικά για το σιρόπι, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Το ζεσταίνετε για περίπου 5'. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει λίγο, το βάζετε σε πιατέλα και το ραντίζετε με ένα κουταλάκι ή το αλείφετε με ένα πινέλο. Εάν θέλετε μπορείτε να το σκεπάσετε και με λίγη σαντιγί, άγλυκη (δηλ.σκέτη κρέμα γάλακτος) ή χτυπημένη με λίγη ζάχαρη.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;