Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: Μαιρούλα
Εάν θέλετε το σιρόπι σας πιο γλυκό, βάλτε 1/2 κούπα νερό αντί για 1!
Ανακατεύετε τους κρόκους των αβγών με το βούτυρο καλά. Προσθέτετε τη ζάχαρη λίγο-λίγο, να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα, μετά το αλεύρι κοσκινισμένο ανακατεύοντας συνέχεια.
Χτυπάτε ξεχωριστά τ'ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτετε στο μείγμα. Τέλος το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατεύετε ελαφρά και ρίχνετε σε βουτυρωμένη φόρμα (Νο22) ή ταψάκι.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (περίπου στους 180°-200° C) για 45'.
Ετοιμάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το χυμό και το νερό κι ανακατεύοντας για περίπου 5', μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το βάζουμε σε πιατέλα κι όταν κρυώσει το περεχύνουμε με το σιρόπι.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;