Συνταγές για γλυκά

Κέικ-στεφάνι με φουντούκια κι αχλάδι

Συνταγή Κέικ-στεφάνι με φουντούκια κι αχλάδι

Κέικ-στεφάνι με φουντούκια κι αχλάδι

Κατηγορία: Κέικ

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Μπορώ να δοκιμάσω διάφορες παραλλαγές αλκοόλ-φρούτων σε αυτό το γλυκό, δίνοντας άλλο άρωμα κάθε φορά!

Υλικά

Διαδικασία

 

Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Βάζω τα φουντούκια σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τα αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C. Κατόπιν τα χτυπάω στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μικρά κομματάκια. Στον κάδο του μίξερ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, τους κρόκους έναν-έναν και το βούτυρο, το οποίο κόβω με ένα μαχαίρι σε κομματάκια. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά μου, προσθέτω και τα κομματάκια των φουντουκιών. Την άλλη μισή τη φυλάω στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μία λεία μαρέγκα. Προσθέτω τη μαρέγκα στο μείγμα με τα φουντούκια κι αναδεύω απαλά με μια σπάτουλα.

Παίρνω μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, τη βουτυρώνω και την αλευρώνω ελαφρώς. Πασπαλίζω με το χέρι τον πάτο της φόρμας με την υπόλοιπη μισή ποσότητα από τα τριμμένα φουντούκια. Χύνω από πάνω το μείγμα του κέικ μου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 25'-30'. 

Με ένα μαχαίρι, ξεχωρίζω το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας. Αφήνω το κέικ να κρυώσει ελάχιστα (να μην καίγομαι) και το ξεφορμάρω βουτώντας τη φόρμα σε κρύο νερό. Την αναποδογυρίζω με προσοχή πάνω σε μια πιατέλα κι ετοιμάζω τη διακόσμηση και την τελευταία πινελιά του κέικ μου.

για το γαρνίρισμα (προαιρετικά):

Πλένω καλά τα αχλάδια και τα βάζω ολόκληρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα στη χαμηλή φωτιά. Προσθέτω το κρασί, τη ζάχαρη, τα κοπανισμένα γαρίφαλα και τα ξυλαράκια της κανέλας. Σκεπάζω την κατσαρόλα κι αφήνω να σιγοβράσουν τα αχλάδια για 30'. Ανακατεύω σε αραιά διαστήματα απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά τα 30', σουρώνω το φρούτο μου και στολίζω το κέντρο του κέικ μου (την τρύπα) ή κόβω σε μεγάλα κομμάτια, αφαιρώ τα κουκούτσια και πάλι, διακοσμώ το κέντρο του κέικ. 


 

 

 

 

 

Σχετικές συνταγές

Κέικ με σταφίδες

αβγά, σταφίδες

Κέικ με σταφίδες

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της. 

Κέικ Πορτοκάλι

πορτοκάλι, αβγά, αμύγδαλα, μπισκότα, αλκοόλ

Κέικ Πορτοκάλι

Αρωματικό κέικ για όλες τις ώρες. Ελαφρύ για πρωινό, να σου φτιάξει τη διάθεση, εξίσου νόστιμο και μέσα στη μέρα ή με ένα τσάι πριν τον ύπνο!

Κέικ πορτοκαλιού

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Κέικ πορτοκαλιού

Ένα ιδιαίτερα αρωματικό κέικ, για τους λάτρεις του πορτοκαλιού. Εάν δε θέλετε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ γλυκό, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης στο σιρόπι!
Κέικ

γάλα, πορτοκάλι, μαχλέπι, αβγά

Κέικ

Αν θέλω να το κάνω σοκολατένιο το κέικ μου, αφαιρώ 40γρ. από το αλεύρι μου και προσθέτω 40γρ. κακάο άγλυκο!

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Κέικ κακάο

κακάο, γάλα, πορτοκάλι, αβγά

Κέικ κακάο

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

αβγά, γιαούρτι, κακάο, κρέμα γάλακτος

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

κράνμπερις, αλκοόλ, γάλα, φρούτα, αβγά, λεμόνι, πορτοκάλι, κουκουνάρι, αμύγδαλα

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;