Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Μπορώ να δοκιμάσω διάφορες παραλλαγές αλκοόλ-φρούτων σε αυτό το γλυκό, δίνοντας άλλο άρωμα κάθε φορά!
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Βάζω τα φουντούκια σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τα αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C. Κατόπιν τα χτυπάω στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μικρά κομματάκια. Στον κάδο του μίξερ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, τους κρόκους έναν-έναν και το βούτυρο, το οποίο κόβω με ένα μαχαίρι σε κομματάκια. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά μου, προσθέτω και τα κομματάκια των φουντουκιών. Την άλλη μισή τη φυλάω στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μία λεία μαρέγκα. Προσθέτω τη μαρέγκα στο μείγμα με τα φουντούκια κι αναδεύω απαλά με μια σπάτουλα.
Παίρνω μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, τη βουτυρώνω και την αλευρώνω ελαφρώς. Πασπαλίζω με το χέρι τον πάτο της φόρμας με την υπόλοιπη μισή ποσότητα από τα τριμμένα φουντούκια. Χύνω από πάνω το μείγμα του κέικ μου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 25'-30'.
Με ένα μαχαίρι, ξεχωρίζω το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας. Αφήνω το κέικ να κρυώσει ελάχιστα (να μην καίγομαι) και το ξεφορμάρω βουτώντας τη φόρμα σε κρύο νερό. Την αναποδογυρίζω με προσοχή πάνω σε μια πιατέλα κι ετοιμάζω τη διακόσμηση και την τελευταία πινελιά του κέικ μου.
Πλένω καλά τα αχλάδια και τα βάζω ολόκληρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα στη χαμηλή φωτιά. Προσθέτω το κρασί, τη ζάχαρη, τα κοπανισμένα γαρίφαλα και τα ξυλαράκια της κανέλας. Σκεπάζω την κατσαρόλα κι αφήνω να σιγοβράσουν τα αχλάδια για 30'. Ανακατεύω σε αραιά διαστήματα απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά τα 30', σουρώνω το φρούτο μου και στολίζω το κέντρο του κέικ μου (την τρύπα) ή κόβω σε μεγάλα κομμάτια, αφαιρώ τα κουκούτσια και πάλι, διακοσμώ το κέντρο του κέικ.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;