Συνταγές για γλυκά

Κέικ λεμονιού με γλάσο σε σχήμα στεφανιού

Συνταγή Κέικ λεμονιού με γλάσο σε σχήμα στεφανιού

Κέικ λεμονιού με γλάσο σε σχήμα στεφανιού

Κατηγορία: Κέικ

από το χρήστη: glykatzou

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εκλεπτυσμένο κέικ με χώρα προέλευσης τη Γαλλία.

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ και στη μεσαία ταχύτητα χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας να ενωθούν πριν ρίξουμε το επόμενο. Ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Στο τέλος προσθέτουμε και 3 κουταλιές της σούπας από το χυμό του λεμονιού που έχω στύψει. Τον υπόλοιπο τον φυλάμε για το γλάσο.

Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μια φόρμα στρογγυλή για κέικ με τρύπα στη μέση (διάμετρος 22εκ.) και χύνουμε μέσα το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 30'-35'. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το περνάμε με ένα μαχαίρι, γύρω-γύρω ώστε να μπορέσει να ξεκολλήσει πιο εύκολα από τα τοιχώματα, ξεκουμπώνουμε τη φόρμα, το περνάμε με ένα μαχαίρι και από τον πάτο και το μεταφέρουμε εάν θέλουμε σε μια πιατέλα. Εγώ κρατάω πάντα τη βάση της φόρμας μέχρι να τελειώσει το γλυκό, ώστε να κόβεται πιο εύκολα και να μη χαράζει τις πιατέλες που χρησιμοποιώ για το σερβίρισμα.

για την επικάλυψη:

Με ένα μαχαίρι απλώνουμε τη μαρμελάδα μας σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισό βαζάκι, εάν δε θέλουμε να γίνει πολύ λιγωτικό το γλυκό μας ή όλη, όπως εγώ! Εξαρτάται από τα κέφια.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την άχνη ζάχαρη με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Μπορούμε να δοκιμάσουμε και τελικά να χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ζάχαρη. Όσο είναι ζεστό ακόμη το γλάσο μας, με ένα κουτάλι ή πινέλο περιχύνουμε το κέικ από πάνω, ώστε να αποκτήσει ζαχαρένια υφή! Τέλος, εάν θέλουμε φτιάχνουμε σπιτικές ζαχαρωμένες φλούδες από διάφορα εσπεριδοειδή και στολίζουμε τόσο το γλυκό όσο και την πιατέλα μας.

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

Κέικ με σταφίδες

αβγά, σταφίδες

Κέικ με σταφίδες

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της. 

Κέικ Πορτοκάλι

πορτοκάλι, αβγά, αμύγδαλα, μπισκότα, αλκοόλ

Κέικ Πορτοκάλι

Αρωματικό κέικ για όλες τις ώρες. Ελαφρύ για πρωινό, να σου φτιάξει τη διάθεση, εξίσου νόστιμο και μέσα στη μέρα ή με ένα τσάι πριν τον ύπνο!

Κέικ πορτοκαλιού

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Κέικ πορτοκαλιού

Ένα ιδιαίτερα αρωματικό κέικ, για τους λάτρεις του πορτοκαλιού. Εάν δε θέλετε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ γλυκό, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης στο σιρόπι!
Κέικ

γάλα, πορτοκάλι, μαχλέπι, αβγά

Κέικ

Αν θέλω να το κάνω σοκολατένιο το κέικ μου, αφαιρώ 40γρ. από το αλεύρι μου και προσθέτω 40γρ. κακάο άγλυκο!

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Κέικ κακάο

κακάο, γάλα, πορτοκάλι, αβγά

Κέικ κακάο

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

αβγά, γιαούρτι, κακάο, κρέμα γάλακτος

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

κράνμπερις, αλκοόλ, γάλα, φρούτα, αβγά, λεμόνι, πορτοκάλι, κουκουνάρι, αμύγδαλα

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;