Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: glykatzou
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εκλεπτυσμένο κέικ με χώρα προέλευσης τη Γαλλία.
Στον κάδο του μίξερ και στη μεσαία ταχύτητα χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας να ενωθούν πριν ρίξουμε το επόμενο. Ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Στο τέλος προσθέτουμε και 3 κουταλιές της σούπας από το χυμό του λεμονιού που έχω στύψει. Τον υπόλοιπο τον φυλάμε για το γλάσο.
Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μια φόρμα στρογγυλή για κέικ με τρύπα στη μέση (διάμετρος 22εκ.) και χύνουμε μέσα το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 30'-35'. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το περνάμε με ένα μαχαίρι, γύρω-γύρω ώστε να μπορέσει να ξεκολλήσει πιο εύκολα από τα τοιχώματα, ξεκουμπώνουμε τη φόρμα, το περνάμε με ένα μαχαίρι και από τον πάτο και το μεταφέρουμε εάν θέλουμε σε μια πιατέλα. Εγώ κρατάω πάντα τη βάση της φόρμας μέχρι να τελειώσει το γλυκό, ώστε να κόβεται πιο εύκολα και να μη χαράζει τις πιατέλες που χρησιμοποιώ για το σερβίρισμα.
Με ένα μαχαίρι απλώνουμε τη μαρμελάδα μας σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισό βαζάκι, εάν δε θέλουμε να γίνει πολύ λιγωτικό το γλυκό μας ή όλη, όπως εγώ! Εξαρτάται από τα κέφια.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την άχνη ζάχαρη με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Μπορούμε να δοκιμάσουμε και τελικά να χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ζάχαρη. Όσο είναι ζεστό ακόμη το γλάσο μας, με ένα κουτάλι ή πινέλο περιχύνουμε το κέικ από πάνω, ώστε να αποκτήσει ζαχαρένια υφή! Τέλος, εάν θέλουμε φτιάχνουμε σπιτικές ζαχαρωμένες φλούδες από διάφορα εσπεριδοειδή και στολίζουμε τόσο το γλυκό όσο και την πιατέλα μας.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;