Κατηγορία: Πανακότα & Cheesecake
από το χρήστη: glykatzou
Είναι ενδιαφέρουσα η αντίφαση του κρύου τσιζκέικ με τη γλυκιά σως από πάνω!
Σε ένα μπολ σπάμε με τα χέρια τα μπισκότα και τα πατάμε με ένα κουτάλι. Σε μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, χωρίς όμως να το κάψουμε. Το ρίχνουμε στο μπολ μας κι ανακατεύουμε, σπάζοντας ταυτόχρονα ό,τι μπισκότο μας έχει ξεφύγει. Στρώνουμε μια φόρμα, κατά προτίμηση με κούμπωμα και διάμετρο 24εκ., με τη βάση που μόλις φτιάξαμε, χωρίς να βουτυρώσουμε ή να αλευρώσουμε. Πατάμε με τα δάχτυλα ή με ένα κουτάλι, ώστε να καλυφτεί καλά η επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 10' και περνάμε στη γέμιση.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το τυρί με τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το σύρμα ή με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα και στο τέλος το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Ανακατεύουμε και σχηματίζουμε μία λεία κρέμα. Αδειάζουμε τη γέμιση επάνω στην ψημένη μπισκοτένια βάση και ψήνουμε στο φούρνο (είναι ήδη ζεστός) στους 170° C για 30'-35'. Η κρέμα μας θα πρέπει να πάρει ένα ζεστό χρώμα, όταν ψηθεί καλά. Όταν κρυώσει το γλυκό μας, το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, να κρυώσει καλά.
Πριν βγάλουμε το γλυκό στους καλεσμένους μας, ετοιμάζουμε τη ζεστή σως: Βάζουμε σε ένα ταψάκι τις καθαρισμένες και πλυμένες καλά φράουλες και τις ζεσταίνουμε είτε στο φούρνο είτε στο microwave σε χαμηλή θερμοκρασία (170° C) για 10'-15'. Στο φούρνο μικροκυμάτων μικραίνει φυσικά κατά πολύ ο χρόνος αναμονής.
Παίρνουμε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και ρίχνουμε τα 50γρ. από τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να ζεσταθούν και να λιώσουν, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτω και την υπόλοιπη ποσότητα κι ανακατεύω και πάλι. Προσθέτουμε στη λιωμένη ζάχαρη τις ζεσταμένες φράουλες και τη φυσική βανίλια ή αν έχουμε σε σκόνη. Ανακατεύουμε ξανά με την ξύλινη κουτάλα πάντα, μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευση σως.
Βγάζουμε το κρύο τσιζκέικ από το φούρνο και πριν το σερβίρουμε το γαρνίρουμε με τις ζεστές, καραμελωμένες φράουλες!
Εάν θέλω, μπορώ να αντικαταστήσω τα φρούτα του δάσους με άλλα, όπως φράουλες ή κεράσια!
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Το καλό με το τσιζκέικ είναι ότι μπορείς να το επικαλύψεις με ό,τι γεύση μαρμελάδα θέλεις! Αλλά ακόμη και με φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα!
~
Μπορείτε αντί να φτιάξετε ένα μεγάλο τσιζκέικ, να πάρετε φορμίτσες ή μπολ και να προσφέρετε ατομικά στον κάθε καλεσμένο σας το γλυκό αυτό. Είναι πιο εντυπωσιακό έτσι.
Σερβίρεται δροσερό κατευθείαν από το ψυγείο!
~
Μπορείτε εάν θέλετε να διακοσμήσετε το τσιζκέικ με φύλλα λεμονιάς, αφού τα έχετε πλύνει.