Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: glykatzou
Άλλη μια εκδοχή γλυκού, σοκολατένιου σουφλέ, που ικανοποιεί τους λάτρεις της πικρής σοκολάτας.
Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο, χωρίς να το κάψουμε. Σε μπεν μαρί λιώνουμε προσεκτικά την κουβερτούρα. Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του βουτύρου και της σοκολάτας κι ετοιμάζουμε τον καφέ. Ενώνουμε σιγά-σιγά το βούτυρο με την κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε στο μείγμα τον καφέ μόλις πέσει η θερμοκρασία (να είναι ίδια με της σοκολάτας) και τους 2 κρόκους. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ζωηρά, μέχρι να διαλυθούν καλά οι κρόκοι και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα 2 ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, δοκιμάζοντας τη γεύση και προσθέτοντας λίγη ακόμη ζάχαρη αν θέλουμε. Ενώνουμε τους κρόκους με τα ασπράδια, ρίχνοντας με μια σπάτουλα κι αναδεύοντας με προσοχή τα δύο μείγματα, να μη φύγει ο αέρας και ο όγκος.
Παίρνουμε πυρίμαχα, ατομικά μπολάκια, τα βουτυρώνουμε ελαφρώς στον πάτο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη για να μην κολλήσει η ζύμη που έχουμε φτιάξει. Χύνουμε στο κάθε ένα μέρος από το μείγμα μας και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 10'.
Αφού βγάλω το σουφλέ, το αφήνω να κρυώσει λίγο και πασπαλίζω τα φορμάκια με κακάο ή/και άχνη ζάχαρη.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;