Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: mbouclas
Γρήγορη, εύκολη κι αγαπημένη συνταγή, που συνοδεύεται από ζεστή κρέμα γάλακτος ή παγωτό!
Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα. Σε ένα μπρίκι λιώνω χωρίς να κάψω το βούτυρο. Ενώνω κι ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα αβγά ένα-ένα με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω και το μείγμα της κουβερτούρας με το βούτυρο και συνεχίζω το ανακάτεμα. Τέλος, ρίχνω το αλεύρι κοσκινισμένο και τα καρύδια που έχω πριν χοντροκόψει είτε στο μπλέντερ είτε με το γουδοχέρι. Ανακατεύω ξανά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς ένα τετράγωνο ταψάκι 25x25 κι αδειάζω μέσα το μείγμα για τα μπράουνις. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C-170° C για ακριβώς 20'. Αφήνω το κέικ να κρυώσει καλά και το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;