Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Σε μπρίκι λιώνω το βούτυρο. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά ένα-ένα, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το λιωμένο βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το κακάο, την καρυδόψιχα τριμμένη ή χτυπημένη στο μπλέντερ σε μικρά κομμάτια και τέλος, το αλεύρι τμηματικά καλά κοσκινισμένο. Αναδεύω με σπάτουλα.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια φόρμα για κέικ, κατά προτίμηση με κούμπωμα και αδειάζω μέσα το μείγμα που μόλις έφτιαξα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45'-50'.
Αφού κρυώσει λιγάκι το κέικ, το "γλασάρω" με μπόλικο μέλι και το πασπαλίζω με τριμμένη ή κοπανισμένη καρυδόψιχα.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;