Συνταγές για γλυκά

Κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο

Συνταγή Κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο

Κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο

Κατηγορία: Κέικ

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Διαφορετικό κέικ από τα συνηθισμένα με στοιχείο-έκπληξη τον παπαρουνόσπορο. Εάν θέλω, μπορώ όμως να τον παραλείψω.

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ και σε υψηλή ταχύτητα χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τμηματικά τα αβγά και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το αλεύρι καλά κοσκινισμένο λίγο-λίγο, το ξύσμα του λεμονιού (το χυμό τον κρατάμε για το σιρόπι μας) και τον παπαρουνόσπορο. Ενώνουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε και τη βανίλια. Φέρνουμε άλλη μια βόλτα.

Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα που μόλις ετοιμάσαμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45'-50'. 

για το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το χυμό των λεμονιών με την άχνη ζάχαρη. Εάν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε μικρότερη ποσότητα για να βγει λιγότερο γλυκό το σιρόπι μας. Ανακατεύουμε κι όταν ζεσταθεί καλά και διαλυθεί το σιρόπι είναι έτοιμο. Με ένα πιρουνάκι ή οδοντογλυφίδα τρυπάμε την επιφάνεια του κέικ, ώστε να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι. Όταν το κέικ πέσει σε θερμοκρασία το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. 

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές

Κέικ με σταφίδες

αβγά, σταφίδες

Κέικ με σταφίδες

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της. 

Κέικ Πορτοκάλι

πορτοκάλι, αβγά, αμύγδαλα, μπισκότα, αλκοόλ

Κέικ Πορτοκάλι

Αρωματικό κέικ για όλες τις ώρες. Ελαφρύ για πρωινό, να σου φτιάξει τη διάθεση, εξίσου νόστιμο και μέσα στη μέρα ή με ένα τσάι πριν τον ύπνο!

Κέικ πορτοκαλιού

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Κέικ πορτοκαλιού

Ένα ιδιαίτερα αρωματικό κέικ, για τους λάτρεις του πορτοκαλιού. Εάν δε θέλετε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ γλυκό, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης στο σιρόπι!
Κέικ

γάλα, πορτοκάλι, μαχλέπι, αβγά

Κέικ

Αν θέλω να το κάνω σοκολατένιο το κέικ μου, αφαιρώ 40γρ. από το αλεύρι μου και προσθέτω 40γρ. κακάο άγλυκο!

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Κέικ κακάο

κακάο, γάλα, πορτοκάλι, αβγά

Κέικ κακάο

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

αβγά, γιαούρτι, κακάο, κρέμα γάλακτος

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

κράνμπερις, αλκοόλ, γάλα, φρούτα, αβγά, λεμόνι, πορτοκάλι, κουκουνάρι, αμύγδαλα

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;