Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: mbouclas
Εάν δυσκολεύεστε να πλέξετε κοτσίδες με το ζυμάρι, μπορείτε να του δώσετε ένα άλλο σχήμα. ~ Το μυστικό για ένα καλό τσουρέκι είναι, πριν πλέξετε τις πλεξούδες να τραβήξετε το ζυμάρι με τα χέρια προς τα έξω, ώστε να πάρει αέρα και να δουλεύεται πιο εύκολα!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα αβγά με το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μαχλέπι και το κάρδαμο. Προσθέτω τη μαγιά και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Ζυμώνω με τα χέρια κι όταν σχηματιστεί μια καλή ζύμη, προσθέτω το βούτυρο λίγο-λίγο, ενώ παράλληλα το δουλεύω. Σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη ή με πετσέτα και το αφήνω μέσα στον σβηστό φούρνο ή πάνω στο αναμμένο καλοριφέρ για 2 ώρες, να διπλασιάσει τον όγκο του.
Αφού φουσκώσει το τσουρέκι μου, ξαναδουλεύω τη ζύμη του με τα χέρια και το τραβάω, ώστε να πάρει αέρα. Το χωρίζω σε 6 κομμάτια, τα οποία και πλέκω σε πλεξούδες, χρησιμοποιώντας 2 ή 3 κορδόνια.
Σε μια λαμαρίνα στρώνω λαδόχαρτο και τοποθετώ τα τσουρέκια. Τα αφήνω σε σβηστό φούρνο για ακόμη 30' να φουσκώσουν και κατόπιν τα αλείφω με 1 ολόκληρο αβγό, το οποίο έχω χτυπήσει πρόχειρο με ένα πιρούνι. Εάν θέλω μπορώ και να πασπαλίσω από πάνω με φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.