Συνταγές για γλυκά

Εύκολο τσουρέκι χωρίς μαγιά κι αναμονή!

Συνταγή Εύκολο τσουρέκι χωρίς μαγιά κι αναμονή!

Εύκολο τσουρέκι χωρίς μαγιά κι αναμονή!

Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Εάν βαριέστε ή δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να φτιάξετε τσουρέκι με αυτή τη συνταγή, η οποία δεν έχει καθόλου χρόνο αναμονής για να "ξεοκυραστεί" η ζύμη σας.

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με το βούτυρο, να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα, το γάλα, το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα και το μπέικιν πάουντερ. Αφού ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μου, προσθέτω και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, σταδιακά. Ζυμώνω το μείγμα με τα χέρια κι αν δω ότι η ζύμη μου είναι ακόμη λίγο υγρή και κολλάει στα χέρια, προσθέτω ακόμη αλεύρι.

Χωρίζω τη ζύμη σε 4 ή παραπάνω κομμάτια και τα δουλεύω, σχηματίζοντας κορδόνια. Λογικά θα βγουν συνολικά 4 κορδόνια, αλλά αν θέλω μπορώ να φτιάξω περισσότερα και να δημιουργήσω μικρότερα τσουρέκια. Ενώνω τα κορδόνια ανά δύο ή σχηματίζω τσουρέκια σε δικό μου σχέδιο. 

Χτυπάω το αβγό με ένα πιρούνι κι αλείφω με ένα πινέλο την επιφάνεια από τα τσουρέκια μου. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'

~Καλοφάγωτο φυσικά!~

Σχετικές συνταγές

Τσουρέκι Πολίτικο

γάλα, αβγά, μαστίχα, αμύγδαλα

Τσουρέκι Πολίτικο

Αντί για μαστίχα και μαχλέπι, μπορώ να βάλω στο τσουρέκι μου 1 στικ βανίλια και ξύσμα από ½ πορτοκάλι! Έτσι θα γίνει τελείως αρωματικό.
Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

κράνμπερις, αλκοόλ, γάλα, φρούτα, αβγά, λεμόνι, πορτοκάλι, κουκουνάρι, αμύγδαλα

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ουίσκι

αλκοόλ, σταφίδες, αβγά, μαρμελάδα, γλασαρισμένα φρούτα, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ουίσκι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του. 

Βασιλόπιτα με  νιφάδες βρώμης

μελάσα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Εορταστικό κέικ με μπαχάρια, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα

σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, αλκοόλ, αβγά, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισος, κάρδαμο, πορτοκάλι

Εορταστικό κέικ με μπαχάρια, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα

Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω. 

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Μελομακάρονα μελωμένα!

ελαιόλαδο, γαρίφαλο, αλκοόλ, πορτοκάλι, μέλι, καρύδια

Μελομακάρονα μελωμένα!

Εάν θέλω, μπορώ να αφαιρέσω ή να προσθέσω μέλι στη συνταγή μου, αναλόγως πόσο γλυκό θέλω το σιρόπι μου.
κουραμπιέδες-μπουκίτσες

αμύγδαλα, αβγά, αλκοόλ

κουραμπιέδες-μπουκίτσες

Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό! 
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.