Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Εάν βαριέστε ή δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να φτιάξετε τσουρέκι με αυτή τη συνταγή, η οποία δεν έχει καθόλου χρόνο αναμονής για να "ξεοκυραστεί" η ζύμη σας.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με το βούτυρο, να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα, το γάλα, το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα και το μπέικιν πάουντερ. Αφού ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μου, προσθέτω και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, σταδιακά. Ζυμώνω το μείγμα με τα χέρια κι αν δω ότι η ζύμη μου είναι ακόμη λίγο υγρή και κολλάει στα χέρια, προσθέτω ακόμη αλεύρι.
Χωρίζω τη ζύμη σε 4 ή παραπάνω κομμάτια και τα δουλεύω, σχηματίζοντας κορδόνια. Λογικά θα βγουν συνολικά 4 κορδόνια, αλλά αν θέλω μπορώ να φτιάξω περισσότερα και να δημιουργήσω μικρότερα τσουρέκια. Ενώνω τα κορδόνια ανά δύο ή σχηματίζω τσουρέκια σε δικό μου σχέδιο.
Χτυπάω το αβγό με ένα πιρούνι κι αλείφω με ένα πινέλο την επιφάνεια από τα τσουρέκια μου. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.