Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, το ξύσμα του λεμονιού, το βούτυρο και τέλος, τη βανίλια. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια, ενώνοντας τα υλικά και τρίβοντας το μείγμα μέχρι να γίνει ψίχουλα. Προσθέτω τον κρόκο και όσο νερό (ελάχιστο) χρειαστεί, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη, η οποία να ξεκολλά από τα χέρια. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα φύλλο μεμβάνης, το κλείνω καλά και το αφήνω στην άκρη για 30', να ξεκουραστεί.
Αλευρώνω και βουτυρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα. Στρώνω μέσα στη φόρμα τη ζύμη με τα δάχτυλα, ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα, που θα καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάω τον πάτο, ώστε να ψηθεί καλύτερα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 18'-20'.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω 3 κούπες νερό με τη ζάχαρη. Βράζω το σιρόπι για 5', ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Καθαρίζω τα αχλάδια, αφαιρώ τα κουκούτσια και τα κόβω σε μεγάλες φέτες. Προσθέτω τα αχλάδια στο σιρόπι και τα βράζω, σε χαμηλή φωτιά, για ακόμη 10', ανακατεύοντας που και που, χωρίς όμως να τα διαλύσω. Αφού ζεσταθούν και γλυκάνουν τα αχλάδια, στρώνω σε ένα πιάτο απορροφητικό χαρτί ή λαδόχαρτο και με προσοχή τα μεταφέρω εκεί, χωρίς να κρατήσω το σιρόπι!
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνω καλά το γάλα με την κρέμα γάλακτος, χωρίς όμως να τα αφήσω να βράσουν! Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα αβγά με τη ζάχαρη που έχει περισσέψει και το αλεύρι. Αφού ενωθούν καλά τα υλικά μου, προσθέτω σε αυτά το ζεστό μείγμα του γάλακτος. Ανακατεύω και πάλι και μεταφέρω το μείγμα του κάδου στη φωτιά, σε ένα κατσαρόλι. Το αφήνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει. Όταν πια σφίξει, προσθέτω το λικέρ εάν θέλω (μπορώ φυσικά να αυξομειώσω τη δόση) και τέλος, το βούτυρο. Ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο και κατεβάζω από τη φωτιά.
Γεμίζω την ψημένη τάρτα μου με την κρέμα, φροντίζοντας να πάει παντού και τη λειαίνω με μια σπάτουλα ή κουτάλι. Από πάνω στρώνω τα αχλάδια. Πασπαλίζω με τη ζάχαρη, κρυσταλλική ή μαύρη! Προσωπικά, προτίμησα τη μαύρη ζάχαρη για τη διαφορετικότητα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για άλλα 10'.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!