Συνταγές για γλυκά

Τάρτα με αχλάδι και κρέμα

Συνταγή Τάρτα με αχλάδι και κρέμα

Τάρτα με αχλάδι και κρέμα

Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Υλικά

Διαδικασία

για τη βάση:

Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, το ξύσμα του λεμονιού, το βούτυρο και τέλος, τη βανίλια. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια, ενώνοντας τα υλικά και τρίβοντας το μείγμα μέχρι να γίνει ψίχουλα. Προσθέτω τον κρόκο και όσο νερό (ελάχιστο) χρειαστεί, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη, η οποία να ξεκολλά από τα χέρια. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα φύλλο μεμβάνης, το κλείνω καλά και το αφήνω στην άκρη για 30', να ξεκουραστεί.

Αλευρώνω και βουτυρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα. Στρώνω μέσα στη φόρμα τη ζύμη με τα δάχτυλα, ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα, που θα καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάω τον πάτο, ώστε να ψηθεί καλύτερα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 18'-20'.

για τα αχλάδια:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω 3 κούπες νερό με τη ζάχαρη. Βράζω το σιρόπι για 5', ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Καθαρίζω τα αχλάδια, αφαιρώ τα κουκούτσια και τα κόβω σε μεγάλες φέτες. Προσθέτω τα αχλάδια στο σιρόπι και τα βράζω, σε χαμηλή φωτιά, για ακόμη 10', ανακατεύοντας που και που, χωρίς όμως να τα διαλύσω. Αφού ζεσταθούν και γλυκάνουν τα αχλάδια, στρώνω σε ένα πιάτο απορροφητικό χαρτί ή λαδόχαρτο και με προσοχή τα μεταφέρω εκεί, χωρίς να κρατήσω το σιρόπι!

για την κρέμα:

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνω καλά το γάλα με την κρέμα γάλακτος, χωρίς όμως να τα αφήσω να βράσουν! Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα αβγά με τη ζάχαρη που έχει περισσέψει και το αλεύρι. Αφού ενωθούν καλά τα υλικά μου, προσθέτω σε αυτά το ζεστό μείγμα του γάλακτος. Ανακατεύω και πάλι και μεταφέρω το μείγμα του κάδου στη φωτιά, σε ένα κατσαρόλι. Το αφήνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει. Όταν πια σφίξει, προσθέτω το λικέρ εάν θέλω (μπορώ φυσικά να αυξομειώσω τη δόση) και τέλος, το βούτυρο. Ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο και κατεβάζω από τη φωτιά. 

Γεμίζω την ψημένη τάρτα μου με την κρέμα, φροντίζοντας να πάει παντού και τη λειαίνω με μια σπάτουλα ή κουτάλι. Από πάνω στρώνω τα αχλάδια. Πασπαλίζω με τη ζάχαρη, κρυσταλλική ή μαύρη! Προσωπικά, προτίμησα τη μαύρη ζάχαρη για τη διαφορετικότητα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για άλλα 10'.

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

 

 

Σχετικές συνταγές

Τάρτα με βερίκοκα

βερίκοκο

Τάρτα με βερίκοκα

Με την ίδια λογική, μπορώ να βάλω στην τάρτα μου ό,τι φρούτο θέλω! Έτσι... ποικιλία!
Τάρτα με κυδώνι

μαρμελάδα, σταφίδες

Τάρτα με κυδώνι

Με την ίδια λογική, μπορώ να βάλω στην τάρτα μου ό,τι φρούτο θέλω! Έτσι... ποικιλία!
Τάρτα με γιαούρτι και δημητριακά

δημητριακά πρωινού, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, φρούτα

Τάρτα με γιαούρτι και δημητριακά

Ένα ελαφρύ γλυκό που συνδυάζει γεύση και διατροφή. Έτσι, για να μην έχετε τύψεις!
Ταρτάκια με φρούτα

τάρτα, γάλα, κρέμα γάλακτος, αβγά, φρούτα

Ταρτάκια με φρούτα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μικρά ταρτάκια, φωλιές, τις οποίες να καλύψουμε πρώτα με λιωμένη κουβερτούρα! Τα ζαχαροπλαστεία διαθέτουν και φωλιές και ταρτάκια.
Τάρτα μήλου

φύλλο, μήλο, τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος

Τάρτα μήλου

Καλό είναι να φάμε την τάρτα την ίδια μέρα, ώστε να μην αρχίσει να χάνει τη φρεσκάδα του το μήλο.
Τάρτα με δαμάσκηνα

φύλλο, γάλα, κρέμα γάλακτος, φρουκτόζη, αβγά, αποξηραμένα φρούτα

Τάρτα με δαμάσκηνα

Τάρτα διαίτης, που συνδυάζει και την καλή και σωστή διατροφή, αλλά και τη γεύση.
Τούρτα-τάρτα με κεράσια και πολύ... αφρό οίνου! (μπερδεμένες ιστορίες)

αμύγδαλα, αβγά, κρασί, κεράσι

Τούρτα-τάρτα με κεράσια και πολύ... αφρό οίνου! (μπερδεμένες ιστορίες)

Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση. 

Τάρτα με κρέμα και φράουλες

πορτοκάλι, αβγά, κρέμα γάλακτος, γάλα, φράουλα, μπανάνα

Τάρτα με κρέμα και φράουλες

Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!