Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Για όσους αγαπούν τη σκούρα σοκολάτα και τις όχι τόσο γλυκερές δημιουργίες, το συνιστώ. Αλλιώς... αντικαταστήστε την κουβερτούρα με σοκολάτα γάλακτος επειγόντως!
Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και τα μπαχάρια μου. Ανακατεύω πρόχειρα με το χέρι ή με κουτάλα. Κόβω το κρύο βούτυρο σε κυβάκια και τα προσθέτω στο μπολ. Ζυμώνω ελαφρώς με το χέρι και κατόπιν τρίβω το μείγμα, να γίνει ψίχουλα. Προσθέτω τον κρόκο του αβγού κι ελάχιστο νερό. Ζυμώνω καλά με τα χέρια. Εάν η ζύμη κολλά στα χέρια μου, προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι.
Τυλίγω το ζυμάρι σε μια μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 30' να ξεκουραστεί.
Μετά το μισάωρο, πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με λίγο αλεύρι, δουλεύω τη ζύμη και τη στρώνω με τον πλάστη. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα και περνάω εκεί τη ζύμη. Τη στρώνω με τα δάχτυλα, ώστε να καλύψει καλά, σε λεπτό στρώμα, τη βάση και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάω σε πολλά σημεία τη βάση, ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'-25'.
Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Ζεσταίνω 1/2 κούπα νερό και ανακατεύω με αυτό πολύ καλά το κακάο, ώστε να μην υπάρχουν σβόλοι. Ενώνω το κακάο με την κουβερτούρα κι ανακατεύω πολύ καλά αλλά προσεκτικά να μην πιτσιλιστώ. Προσθέτω το λικέρ.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την ενώνω με το σοκολατένιο μείγμα, αναδεύοντας με μια σπάτουλα. Τέλος, ρίχνω τις σταγόνες της σοκολάτας ή αν δεν έχω, ξύσμα κουβερτούρας και το σουσάμι και ανακατεύω άλλη μια γύρα.
Γεμίζω την ψημένη τάρτα με τη μους και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, να κρυώσει καλά. Εάν θέλω, μπορώ να πασπαλίσω με το σουσάμι και από πάνω.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!