Κατηγορία: Γλυκές Πίτες , Διάφορα
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό αυτό είναι ιδιαίτερο, γιατί συνδυάζει πολλές και έντονες, φρουτώδεις γεύσεις.
Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύω το γάλα με το αλεύρι κοσκινισμένο, τα αβγά ένα-ένα, τις 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και το σπορέλαιο. Χτυπάω καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας ενιαίος χυλός χωρίς σβόλους.
Ρίχνω λίγο σπορέλαιο σε ένα τηγάνι με βαρή πάτο, ίσα-ίσα να τον καλύψει και το αφήνω στη φωτιά μέχρι να κάψει το λάδι μου. Όταν γίνει, παίρνω με μια κουτάλα μια δόση από το χυλό για τις κρέπες και τη χύνω στο τηγάνι, να καλύψει τον πάτο. Όταν ψηθεί καλά και ροδίσει η μια πλευρά, γυρνάω την κρέπα μου κι από την άλλη. Χρησιμοποιώ όλο το χυλό και τοποθετώ τη μια κρέπα πάνω στην άλλη. Αυτή η ποσότητα φτιάχνει περίπου 22-24 κρέπες.
Βγάζω το παγωτό από την κατάψυξη και το αφήνω όση ώρα ετοιμάζω τη γέμιση να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Πλένω καλά και καθαρίζω τα φρούτα μου. Κόβω τα μήλα και τα αχλάδια σε κυβάκια. Σε ένα τηγάνι με βαθύ πάτο ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίχνω τη ζάχαρη λίγη-λίγη κι ανακατεύοντάς τη πρόχειρα με μια ξύλινη κουτάλα τη ζεσταίνω μέχρι να σκουρύνει και να καραμελώσει. Προσθέτω τότε το βούτυρο, το κρασί, το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού και τέλος, το τζίντζερ.
Χαμηλώνω σε μέτρια φωτιά κι αφήνω το μείγμα για ελάχιστα λεπτά να ζεσταθεί και να ενωθούν τα υλικά μου. Κατεβάζω από τη φωτιά. Προσθέτω τις σταφίδες κι ανακατεύω.
Παίρνω μια πυρίμαχη φόρμα για σουφλέ ή σαρλότ, την ντύνω στο εσωτερικό της με λαδόχαρτο ή μεμβράνη και καλύπτω τον πάτο με μια σειρά από κρέπες. Στρώνω επάνω λίγο παγωτό, βάζω μερικές κουταλιές από τη γέμιση και ξανακαλύπτω με κρέπα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσω όλα μου τα υλικά. Τελευταία θα πρέπει να τοποθετήσω στην κορυφή κρέπα. Σκεπάζω το γλυκό μου με μεμβράνη και το αφήνω στην κατάψυξη να κρυώσει καλά για 1-2 ώρες ή παραπάνω.
Πριν σερβίρω, αφήνω τη σαρλότ για 10' σε θερμοκρασία δωματίου και μετά την αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!
Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό.
~
Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!