Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: glykatzou
Εύκολο γλυκό, τέλειο τόσο για πρωινό, όσο και για να συνοδεύσει το τσάι.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με τα αβγά ένα-ένα, τη ζάχαρη, το γάλα, τη βανίλια και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Χτυπάω μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία, αφράτη ζύμη. Χωρίζω τη ζύμη σε δύο κομμάτια και στο ένα προσθέτω το κακάο.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια φόρμα του κέικ Ξεκινάω με το λευκό μείγμα, προσθέτω από πάνω το σκούρο και ξανά το λευκό, ώστε να σχηματιστούν επίπεδα διαφορετικά. Αν θέλω, μπορώ να χρησιμοποιήσω κι ένα πιρούνι, φτιάχνοντας "νερά" στο άψητο κέικ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με την κουβερτούρα, την οποία έχω κόψει σε κομμάτια, ώστε να λιώσει πιο γρήγορα. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προς το τέλος προσθέτω το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη. Ανακατεύω άλλη μια γύρα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Περιχύνω το κέικ, όταν είναι και τα δύο ζεστά.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;