Κατηγορία: Γλυκές Πίτες , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: Φοίβη
Είναι η πρώτη φορά που κάνω βασιλόπιτα. Έπρεπε να ξενιτευτώ για να... νοικοκυρευτώ! λολ
~
Επειδή ο κάδος του μίξερ για το τελικό μείγμα δεν ήταν αρκετά μεγάλος, μετάγγισα τα υλικά μου σε μια τεράστια κατσαρόλα, ώστε να τα δουλέψω με μεγαλύτερη άνεση. Μια χαρά.
~
Δεν ξέρω κατά πόσο μοιάζει με βασιλόπιτα ή με ένα τεράστιο, φουσκωτό, στρογγυλό, πεντανόστιμο κέικ. Άξιζε τον κόπο. Και του χρόνου!!!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο μόνο του, να ασπρίσει (να φύγει η πολύ κιτρινίλα). Σε άλλο κάδο χτυπάω τους κρόκους των αβγών με τη μισή ζάχαρη (250γρ.), να αφρατέψουν. Αφού διαλυθεί πολύ καλά η ζάχαρη (να μη νιώθω τους κόκους), ενώνω τους κρόκους με το βούτυρο και προσθέτω, ανακατεύοντας κυκλικά παράλληλα, το κονιάκ, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα. Ανακατεύω απαλά.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω πολύ καλά τα ασπράδια των αβγών με την υπόλοιπη ζάχαρη (250γρ.), σε σφιχτή μαρέγκα. Ενώνω το μείγμα με το προηγούμενο κι αναδεύω με μια σπάτουλα. Ρίχνω λίγο-λίγο το αλεύρι κι ανακατεύω καλά, σε κυκλικές κινήσεις πάντοτε. Όταν αρχίζει να σφίγγει πολύ το μείγμα, προσθέτω το χυμό του πορτοκαλιού. Ρίχνω και το υπόλοιπο αλεύρι κι ανακατεύω καλά.
Σε στρογγυλή φόρμα, την οποία έχω προηγουμένως βουτυρώσει κι αλευρώσει ελαφρώς, χύνω το μείγμα. Με τη σπάτουλα φροντίζω να πάει παντού.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C και ψήνω τη βασιλόπιτά μου για 45'-50'.
Αφού τη βγάλω από το φούρνο, την ξεφορμάρω όσο είναι ζεστή. Την αφήνω να κρυώσει και την πασπαλίζω, αν θέλω, με μπόλικη άχνη ζάχαρη!
Και του χρόνου!
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.