Συνταγές για γλυκά

Κρέμα καραμέλας με σοκολατένια σως

Συνταγή Κρέμα καραμέλας με σοκολατένια σως

Κρέμα καραμέλας με σοκολατένια σως

Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Μους-Κρέμες

από το χρήστη: glykatzou

Μια πιο γκουρμέ έκδοση της κλασικής κρέμας καραμελέ.

Υλικά

Διαδικασία

για την κρέμα:

Μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε ένα πιατάκι με κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 300ml από την κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε πριν πάρει βράση. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή σε τηγάνι ρίχνω τμηματικά τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια καραμέλα. Προσέχω να μην αφήσω παραπάνω ώρα, αλλιώς θα μου πικρίσει.

Ρίχνω τη ζεστή κρέμα γάλακτος στην καραμέλα ή ανάποδα, στην κατσαρόλα κι ανακατεύω καλά. Αφήνω σε αναμμένη φωτιά για 1', ανακατεύοντας συνεχώς, και όχι παραπάνω. Κατεβάζω από τη φωτιά, στίβω με τα χέρια τις ζελατίνες, τις προσθέτω στην κατσαρόλα κι ανακατεύω καλά να διαλυθούν. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ, κατά προτίμηση όχι μεταλλικό κι αφήνω μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του τελείως.

Αφού γίνει χλιαρό το μείγμα, κόβω το βούτυρο σε φετούλες και τις προσθέτω μέσα. Χτυπάω μέχρι να σφίξουν τα υπόλοιπα 500ml από την κρέμα γάλακτος και τα προσθέτω κι αυτά στο όλο μείγμα. Ανακατεύω ζωηρά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και φροντίζω να ακουμπάει η μεμβράνη πάνω στην κρέμα, ώστε να μην κάνει πέτσα. Την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα ή παραπάνω, να κρυώσει πολύ καλά.

Αφού κρυώσει η κρέμα μου, τη μεταφέρω σε φορμάκια για κρέμα καραμελέ ή σε μπολάκια και την αφήνω και πάλι στο ψυγείο να δέσει καλά.

για τη σως:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το γάλα, την κουβερτούρα και το μπαχαρικό μου. Ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα, προσέχοντας να μη φουσκώσει το γάλα. Αφού λιώσει η σοκολάτα, αποσύρω από τη φωτιά και συνεχίζω το ανακάτεμα ώστε να μην έχει η κουβερτούρα γρομπαλάκια. Την αφήνω να κρυώσει.

για το ξεφορμάρισμα:

Αν έχω χρησιμοποιήσει φορμάκια για κρέμα καραμελέ, μπορώ να ξεφορμάρω, βουτώντας τα σε καυτό νερό κι αναποδογυρίζοντάς τα σε ένα πιάτο. Όταν κρυώσει η σως σοκολάτας μου, περιχύνω με αυτήν την κρέμα.

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

μους λεμόνι

τυρί, αβγά, λεμόνι

μους λεμόνι

Στο συγκεκριμένο γλυκό όπως και σε όλες τις μους που φτιάχνω, μπορώ να χρησιμοποιήσω όποιο κρεμώδες τυρί κάνω κέφι: από ρικότα που έχει μια ιδιαίτερη "γεύση" και πηχτή υφή μέχρι το κλασικό Φιλαδέλφεια.

Μους bitter

αβγά, αλκοόλ

Μους bitter

Σε περίπτωση που φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ωμά αβγά, μια και το συγκεκριμένο γλυκό δε θέλει ψήσιμο, μπορούμε να βρούμε στην αγορά παστεριωμένα αβγά! Αν πάλι δε βρίσκουμε ή βιαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε την παστερίωση και μόνοι μας: ρίξουμε στα αβγά που είναι χωρισμένα λίγο από το ζεστό βούτυρο! Μπορούμε στα αβγά να ρίξουμε ζάχαρη (στα 7 αβγά 10γρ. ζάχαρη), να τα ζεστάνουμε σε μπεν μαρί στους 82, κι έτσι επιτυγχάνεται η παστερίωση. ???

Η λιωμένη κουβερτούρα που θα ρίξουμε στη μαρέγκα θα πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 25 βαθμούς και να μην είναι πολύ ζεστή, αλλιώς θα πέσει η μαρέγκα.

Την ίδια μους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σα γέμιση σε τούρτες, προφιτερόλ, ακόμη και σε πάστες bitter.

Μους ιταλική παταμπόμ

αβγά, κουβερτούρα

Μους ιταλική παταμπόμ

Εκ του νόμου, 1 σοκολάτα πρέπει να περιέχει 31%-32% βούτυρο κακάο και περίπου 65% κακαόμαζα. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, λεκιθίνη κλπ.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

Μους γαλλική

αβγά, κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, αλκοόλ

Μους γαλλική

Εκ του νόμου, 1 σοκολάτα πρέπει να περιέχει 31%-32% βούτυρο κακάο και περίπου 65% κακαόμαζα. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, λεκιθίνη κλπ.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

Η ζελατίνα τραβάει 3 φορές το βάρος της. 

 
Λευκή Μους

αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Λευκή Μους

Η φυσική βανίλια (κλωναράκι) μπαίνει πάντα στην αρχή ενός βρασμού για να απλώσει το άρωμά της και να βράσει καλά και η τεχνητή (στικ) πάντα στο τέλος, γιατί αν βράσει από την αρχή θα πικρίσει και θα χαλάσει το γλυκό μας!

~

Μπορώ να δώσω ό,τι γεύση και άρωμα θέλω στη συγκεκριμένη μους. Αν μου αρέσει το τσάι, τότε μόλις βράσει το νερό, στην αρχή, βουτάω το φακελάκι με το αφέψημα!

Κρεμ μπρουλέ αλλά με... σοκολάτα!

κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, αβγά, λικέρ

Κρεμ μπρουλέ αλλά με... σοκολάτα!

Η κρεμ μπρουλέ, δηλαδή η κρέμα καραμελέ είναι αγαπημένο γλυκό όλων. Σε αυτή τη διαφορετική εκδοχή υπερισχύει η σοκολάτα!
Μους με αχλάδια

αχλάδι, γιαούρτι, τυρί, λεμόνι, σιρόπι βύσσινο

Μους με αχλάδια

Η μους είναι ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό που δε λιγώνει κι επιδέχεται πολλούς γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς!