Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: Φοίβη
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (με την τρύπα στο κέντρο). Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ και με το φτερό χτυπάω το βούτυρο σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να γίνει κρεμώδες, για περίπου 2'. Ρίχνω λίγη-λίγη τη ζάχαρη. Αυξάνω την ταχύτητα του μίξερ και συνεχίζω το χτύπημα για περίπου 4', μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφριά κρέμα. Κατεβάζω την ταχύτητα στο μεσαίο και προσθέτω τα αβγά ένα προς ένα, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Σε ένα μπολάκι ενώνω την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια κι ανακατεύω καλά, μέχρι να διαλυθεί η σκόνη. Αν έχω καπάκι για το μίξερ μου το τοποθετώ, για να μην έχουμε... ατυχήματα. Στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτω στον κάδο λίγο από το μείγμα με το αλεύρι και λίγο από την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζω εναλλάξ μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα μείγματα στο μίξερ.
Μεταφέρω το μείγμα στη φόρμα και φροντίζω να πάει παντού η υγρή ζύμη μου. Λειαίνω την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 65'-75'. Αφού ψηθεί και κρυώσει καλά το κέικ μου, αν θέλω το πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;