Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: Φοίβη
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά. ~ Το εξαιρετικό με αυτό το κέικ είναι ότι γίνεται απίστευτα αφράτο κι ελαφρύ. ~ Επειδή δεν φουσκώνει και θα βγει "χαμηλό" το κέικ, προτιμήστε μια ορθογώνια και μικρή φόρμα ψησίματος.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια φόρμα για κέικ. Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 2 λεπτά, να ενωθούν καλά και να σχηματίσουν μια ενιαία κρέμα. Προσθέτω το ξύσμα του πορτοκαλιού, το ολόκληρο αβγό κι αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά μου, ρίχνω και τον κρόκο κι ανακατεύω καλά. Αν το μείγμα μου έχει γρομπαλάκια, προσθέτω 1 κ.σ. αλεύρι και χτυπάω ξανά.
Στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, προσθέτω εναλλάξ μία το αλεύρι και μία το γάλα. Αφού απορροφηθούν τα υλικά μου, γυρνάω την ένταση στη μεσαία σκάλα και χτυπάω για άλλα 20'', μέχρι να σχηματιστεί ένα κρεμώδες και πηχτό μείγμα.
Μεταφέρω το μείγμα στη φόρμα για κέικ και λειαίνω την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 40', μέχρι να ροδίσει καλά το κέικ μου. Προσωπικά, άφησα για το πρώτο10λεπτο το κέικ στους 190°C, μετά επειδή είδα ότι πήρε απότομα χρώμα το έριξα στους 150°C για 10' και κατόπιν το επανέφερα στους 180°C-190°C. Τα τελευταία 2' του ψησίματος, το γύρισα στον αέρα.
Όταν κρυώσει καλά το κέικ μου, το πασπαλίζω εάν θέλω με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;