Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 40'
Σερβίρει : 8-10
Ζαχαρονόμος : 3
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 40' (φούρνος)

Βουτυρένιο κέικ πορτοκαλιού έξτρα αφράτο!

Κατηγορία: Κέικ

από το χρήστη: Φοίβη

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά. ~ Το εξαιρετικό με αυτό το κέικ είναι ότι γίνεται απίστευτα αφράτο κι ελαφρύ. ~ Επειδή δεν φουσκώνει και θα βγει "χαμηλό" το κέικ, προτιμήστε μια ορθογώνια και μικρή φόρμα ψησίματος.
Υλικά

για το πασπάλισμα:

ΆρωμαΠορτοκάλιΦρέσκα ΦρούταΦρούταΞύσμα ΠορτοκαλιούΞύσμαΚέικ

Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια φόρμα για κέικ. Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 2 λεπτά, να ενωθούν καλά και να σχηματίσουν μια ενιαία κρέμα. Προσθέτω το ξύσμα του πορτοκαλιού, το ολόκληρο αβγό κι αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά μου, ρίχνω και τον κρόκο κι ανακατεύω καλά. Αν το μείγμα μου έχει γρομπαλάκια, προσθέτω 1 κ.σ. αλεύρι και χτυπάω ξανά.

Στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, προσθέτω εναλλάξ μία το αλεύρι και μία το γάλα. Αφού απορροφηθούν τα υλικά μου, γυρνάω την ένταση στη μεσαία σκάλα και χτυπάω για άλλα 20'', μέχρι να σχηματιστεί ένα κρεμώδες και πηχτό μείγμα.

Μεταφέρω το μείγμα στη φόρμα για κέικ και λειαίνω την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 40', μέχρι να ροδίσει καλά το κέικ μου. Προσωπικά, άφησα για το πρώτο10λεπτο το κέικ στους 190°C, μετά επειδή είδα ότι πήρε απότομα χρώμα το έριξα στους 150°C για 10' και κατόπιν το επανέφερα στους 180°C-190°C. Τα τελευταία 2' του ψησίματος, το γύρισα στον αέρα.

για το πασπάλισμα:

Όταν κρυώσει καλά το κέικ μου, το πασπαλίζω εάν θέλω με μπόλικη άχνη ζάχαρη.

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

Κέικ με σταφίδες
Κέικ Πορτοκάλι
Κέικ πορτοκαλιού
Κέικ
Κέικ κακάο