Συνταγές για γλυκά

Μπισκότα σε ζευγάρια με γέμιση μόκα

Συνταγή Μπισκότα σε ζευγάρια με γέμιση μόκα

Μπισκότα σε ζευγάρια με γέμιση μόκα

Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια , Gourmet Επιδόρπιο

από το χρήστη: glykatzou

Εάν αφήσω τα μπισκότα μου εκτός ψυγείου, διατηρούνται μέχρι και 3 μέρες. Οπότε προτιμότερο είναι να τα κλείσω καλά και να τα αποθηκεύσω στο ψυγείο για 1 ολόκληρο μήνα.

~

Αν δε σκοπεύω να καταναλώσω άμεσα τα μπισκότα, είναι προτιμότερο να διατηρήσω την κρέμα μόκας στο ψυγείο, μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα και τότε να τα συναρμολογήσω, ανακατεύοντας πριν τη γέμιση.

~

Με την ίδια λογική, μπορώ να συνδυάσω κάποια άλλη κρέμα της αρεσκείας μου με τα μπισκοτάκια.

Υλικά

Διαδικασία

για τα μπισκότα:

Σε ένα μπολ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Με ένα πιρούνι ανακατεύω πρόχειρα. Σε μεσαία ταχύτητα στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3', να ασπρίσει και να γίνει κρεμώδες. Προσθέτω το αβγό και τη βανίλια κι εξακολουθώ να χτυπάω μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία κι ενιαία κρέμα, για μερικά δευτερόλεπτα. Κατεβάζω την ταχύτητα στο χαμηλό και ρίχνω σιγά-σιγά το περιεχόμενο του μπολ στον κάδο, μέχρι να απορροφηθεί τελείως το αλεύρι. Σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη και τον αφήνω στο ψυγείο για 30' να κρυώσει η ζύμη.

Χωρίζω τη ζύμη μου σε δύο κομμάτια. Στρώνω ένα φύλλο λαδόχαρτου στον πάγκο της κουζίνας μου, μεταφέρω το ένα ζυμάρι εκεί, το σκεπάζω με ένα ακόμη φύλλο λαδόχαρτου και δουλεύω πάνω εκεί τη μία ζύμη, με τη βοήθεια του πλάστη. Κάνω την ίδια διαδικασία και με την άλλη ζύμη, ανοίγοντάς τες σε λεπτό φύλλο. Τις αφήνω στο ψυγείο, όπως είναι ανάμεσα στα δύο λαδόχαρτα, για ακόμη 30' να σφίξουν.

Βγάζω τις δύο ζύμες από το ψυγείο. Αφαιρώ από κάθε μία το πάνω φύλλο του λαδόχαρτου. Αν δω ότι η ζύμη μου είναι ακόμη λιγάκι μαλακή, την αφήνω για μερικά λεπτά πίσω στο ψυγείο. Με κουπ πατ ή με το πάνω μέρος ενός ποτηριού, κόβω δισκάκια τα μπισκότα σε ζευγάρια και τα τοποθετώ είτε σε καθαρό λαδόχαρτο πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου ή σε ταψάκι ή σε σιλπάτ. Είναι προτιμότερο να ψήσω κάθε ένα φύλλο λαδόχαρτου ή ταψάκι ξεχωριστά, ώστε να ψηθεί πιο σωστά και πιο ομοιόμορφα.

Ψήνω την πρώτη δόση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 6' περίπου, μέχρι να στεγνώσει τελείως η επιφάνεια. Όση ώρα ψήνεται αυτή η δόση ετοιμάζω το υπόλοιπο ζυμάρι κι επαναλαμβάνω μέχρι να το χρησιμοποιήσω όλο. Αν βαρεθώ να φτιάχνω μικρούς δίσκους, μπορώ να πειραματιστώ και να φτιάξω πολύ μεγαλύτερα μπισκότα. Αλλά σε δυάδες, ώστε να τα ενώσω μετά. Αφήνω να κρυώσουν κι ετοιμάζω τη γέμιση με τη μόκα.

για τη γέμιση:

Διαλύω τον εσπρέσο σε 2 κ.σ. ζεστό ή καυτό νερό. Ανακατεύω καλά κι αφήνω να κρυώσει για 5'.

Σε μέτρια ταχύτητα χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με το κρεμώδες τυρί, να ενωθούν καλά, για 1', μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά και λεία κρέμα. Χαμηλώνω την ταχύτητα και ρίχνω τμηματικά τη μισή ποσότητα από την άχνη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτω τον καφέ που έχει κρυώσει και τη βανίλια και ξαναχτυπάω να ενωθούν τα υλικά. Τέλος, προσθέτω και την υπόλοιπη ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάω στη χαμηλή θέση για μερικά ακόμη δευτερόλεπτα, να απορροφηθεί. Κατόπιν ανεβάζω την ταχύτητα στη μέση και χτυπάω για 1', να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ κι αφράτο μείγμα κρέμας.

για τη συναρμολόγηση:

Παίρνω τα μισά μπισκότα που έχουν ψηθεί και κρυώσει και με ένα μαχαίρι στρώνω στην επιφάνειά τους τη γέμιση με τη μόκα. Τα σκεπάζω με τα άλλα μισά και πατάω ελαφρά, ώστε να πάει παντού η κρέμα.

(η συνταγή και η φωτό είναι κοσκινισμένες από το meandmyroommate.wordpress.com)

~δοκίμασέ το!~
 

Σχετικές συνταγές

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

αβγά, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, γάλα

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Ένα γλυκό με ιδιαίτερη εμφάνιση, το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με ό,τι γεύση και υλικό θέλετε.
Κρυσταλλωμένα ανθάκια & πέταλα

αβγά, λουλούδια

Κρυσταλλωμένα ανθάκια & πέταλα

Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!

~

Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς. 

Κρυσταλλωμένα άνθη για διακόσμηση

λουλούδια

Κρυσταλλωμένα άνθη για διακόσμηση

 

Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!

~

Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς. 

Cheesecake με άρωμα lime - Η έκπληξη!

αβγά, lime, μπισκότα, τυρί, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι

Cheesecake με άρωμα lime - Η έκπληξη!

Ιδιαίτερα αρωματικό cheesecake που είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, αξίζει όμως ασυζητητί τον κόπο. Εάν το φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να το ξανακάνετε. 

~

Το ανακάλυψα παλιότερα στο Internet, όταν ήθελα να τολμήσω ένα γλυκό με λεμόνι lime και τη βρήκα τη συνταγή γραμμένη στα Αγγλικά. Τελικά ανακαλύπτεις όντως διαμαντάκια εδώ μέσα!

~

Το έχω αποτολμήσει σε διαφορετικούς φούρνους, όπου έπρεπε να προσέξω την ένταση της θερμοκρασίας ή πήγαινα στα τυφλά, αλλά κάθε φορά ήταν... νικητήρια. 

Μαρέγκες κακάκο της υψηλής κοινωνίας!

αβγά, κρέμα γάλακτος, τυρί, βατόμουρα, λουλούδια

Μαρέγκες κακάκο της υψηλής κοινωνίας!

Εντυπωσιακές μπουκιές με ομορφαίνουν το τραπέζι και μπορείτε να τις απολαύσετε και solo αλλά και ως συνοδευτικό με το τσάι ή τον καφέ.
Μπισκότα με παγωτό και ζαχαρωμένα βατόμουρα

αβγά, παγωτό, βατόμουρα

Μπισκότα με παγωτό και ζαχαρωμένα βατόμουρα

Εντυπωσιακές μπουκιές με ομορφαίνουν το τραπέζι και μπορείτε να τις απολαύσετε και solo αλλά και ως συνοδευτικό με το τσάι ή τον καφέ.
Κεράσι στο... τηγάνι

αβγά, γάλα, κεράσι, λάδι, κρέμα γάλακτος, λικέρ

Κεράσι στο... τηγάνι

Τα τηγανητά γλυκά καλό είναι να καταλώνονται πάντοτε αυθημερόν!

~

Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε αντί για κεράσια άλλα φρούτα.