Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια , Finger... Dessert! , Gourmet Επιδόρπιο
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Μπισκότα καφέ και δη εσπρέσο, που όμως δεν ξεχνούν τη γλυκιά τους καταβολή: την κουβερτούρα!
Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα και την αφήνω στην άκρη, να πέσει λίγο η θερμοκρασία της. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ενώνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σκόνη του καφέ, τη μαγειρική σόδα και την κανέλα κι ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι. Σε ένα μπολάκι ρίχνω το λάδι, τη βανίλια και το εκχύλισμα του αμυγδάλου. Ανακατεύω και προσθέτω το μείγμα στο μεγάλο μπολ με τα στέρεα υλικά (αλεύρι κλπ.). Ανακατεύω ζωηρά και ρίχνω λίγη-λίγη τη λιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί.
Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια και σχηματίζω ένα συμπαγές σοκολατένιο ζυμάρι. Ανοίγω τη ζύμη με έναν πλάστη σε μέτριο προς λεπτό φύλλο και κόβω με κουπ πατ μπουκιές ή πιο εύκολα, παίρνω κομμάτια από τη ζύμη και σχηματίζω πλακέ μπισκότα. Τα πατάω ελαφρώς στο κέντρο, μια και τα συγκεκριμένα μπισκότα δεν "ανοίγουν" ιδιαίτερα κατά το ψήσιμο.
Βουτάω τα μπισκότα μέσα στη ζάχαρη, να γεμίσουν όλες οι πλευρές και αραδιάζω σε ταψάκι ή σε λαδόχαρτο πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου μου, με κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20'-25'.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!