Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ
από το χρήστη: glykatzou
Μπελαλίδικο παγωτό που όμως είναι εντυπωσιακό άπαξ και το κάνετε, τόσο στη γεύση όσο και στην όψη.
Στο μπρίκι λιώνω το βούτυρο και σε ένα μπολάκι το ανακατεύω καλά με το γάλα. Στο μπλέντερ ή με το ειδικό εργαλείο πολτοποιώ κι ενώνω το τυρί, το γάλα με το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λικέρ, να διαλυθούν καλά οι κόκκοι της ζάχαρης. Βάζω το μείγμα σε ένα μπολ ή τάπερ, το κλείνω καλά και το αφήνω στο ψυγείο για παγώσει για 1 νύχτα.
Σε μέτρια φωτιά τοποθετώ ένα κατσαρολάκι και μέσα ρίχνω τη ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού, το νερό, τον καφέ και το κακάο. Αφήνω το μείγμα να σιγοβράσει ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 1'. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τη βανίλια. Ανακατεύω άλλη μια γύρα. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνω να κρυώσει τελείως. Καλύπτω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο να παγώσει.
Φτιάχνω το παγωτό στην παγωτομηχανή. Εναλλακτικά, το βγάζω από την κατάψυξη ανά 1 ώρα και το χτυπάω στο μίξερ, ώστε να μην πιάσει κρυστάλλους. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία 3-4 φορές. Λίγο πριν ολοκληρώσω το παγωτό μου, παίρνω ένα ειδικό ταψάκι που να κάνει για κατάψυξη και βάζω μια στρώση παγωτού, μια στρώση κρέμας μόκα και τελειώνω με παγωτό. Δεν ανακατεύω, ώστε να μη χαλάσω τη στρώση του καφέ, που θέλω να ξεχωρίζει. Αφήνω το παγωτό για αρκετές ώρες στην κατάψυξη πριν το σερβίρω.
Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό.
~
Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!