Κατηγορία: Διάφορα , Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert!
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Προετοιμάζουμε πάντοτε τα μακαρόν από το προηγούμενο βράδυ, μια και τα ασπράδια θα πρέπει να μείνουν (τουλάχιστον) 1 νύχτα στο ψυγείο ή στον πάγκο της κουζίνας ξεσκέπαστα, να "παλιώσουν".
~
Κι άλλα μυστικά για τέλεια μακαρόν, εδώ.
Πριν ξεκινήσω, στρώνω αντικολλητικό χαρτί ή ένα φύλλο σιλπάτ πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Βγάζω και το κορνέ με την ίσια μύτη. Τα ετοιμάζω, ώστε όταν τελειώσω με το μείγμα, να φτιάξω κατευθείαν δισκάκια, αλλιώς όση ώρα μένει το μείγμα τόσο πιο υγρό θα γίνεται και θα μου καταστραφεί.
Στο μπλέντερ θρυμματίζω τα αμύγδαλα σε κόκκους. Προσθέτω την άχνη και το κακάο και συνεχίζω να τρίβω, μέχρι να δημιουργηθεί μια σκόνη. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια, το αλάτι και το χυμό του λεμονιού για περίπου 20'', μέχρι να αφρίσουν. Δεν σταματάω το χτύπημα και προσθέτω στο μείγμα τη ζάχαρη λίγο-λίγο. Συνεχίζω για περίπου 2', μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή σαντιγί, που να θυμίζει αφρό ξυρίσματος.
Σταματάω το χτύπημα και προσθέτω στο μείγμα με τη μία τα αμύγδαλα. Με μια μαρίζ αναδεύω, ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία κρέμα. Δεν το παρακάνω.
Μεταφέρω άμεσα το μείγμα στο κορνέ με την ίσια μύτη και σχηματίζω πάνω στο λαδόχαρτο ή το σιλπάτ μικρούς δίσκους, με λίγη απόσταση μεταξύ τους. Αφήνω το δίσκο σε θερμοκρασία δωματίου για 30'-1 ώρα, να στεγνώσουν τα δισκάκια και να σκληρύνουν λίγο. Τα μακαρόν μου είναι έτοιμα για ψήσιμο, όταν τα αγγίζω και δεν αφήνουν κρέμα στο δάχτυλό μου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 16'-18'.
Ενώνω τα μακαρόν μου με μια απλή γκανάζ μέχρι μια κρέμα βουτύρου.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!