Συνταγές για γλυκά

Μακαρόν λεβάντας με ροζ κρέμα από ροδόνερο

Συνταγή Μακαρόν λεβάντας με ροζ κρέμα από ροδόνερο

Μακαρόν λεβάντας με ροζ κρέμα από ροδόνερο

Κατηγορία: Διάφορα , Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert!

από το χρήστη: glykatzou

Προετοιμάζουμε πάντοτε τα μακαρόν από το προηγούμενο βράδυ, μια και τα ασπράδια θα πρέπει να μείνουν (τουλάχιστον) 1 νύχτα στο ψυγείο ή στον πάγκο της κουζίνας ξεσκέπαστα, να "παλιώσουν".

~

Κι άλλα μυστικά για τέλεια μακαρόν, εδώ.
 

 

Υλικά

Διαδικασία

για τα μακαρόν:

Κοσκινίζω το αλεύρι αμυγδάλου και μετά το ζυγίζω. Προθερμαίνω το φούρνο στους 100°C. Πασπαλίζω το αλεύρι σε αντικολλητικό χαρτί και το αφήνω στο φούρνο για 15'-25' να στεγνώσει καλά. Είναι σημαντικό να στεγνώσουμε το αλεύρι μας, μια και τα μακαρόν είναι ένα ευαίσθητο γλύκισμα, που δε συγχωρούν την υγρασία! Αφού στεγνώσω το αλεύρι αμυγδάλου, το ανακατεύω μαζί με την άχνη και το κοσκινίζω ξανά. Το αφήνω στην άκρη.

Με το γουδοχέρι λιώνω τα άνθη της λεβάντας, μαζί με λίγο από το αλεύρι και τη ζάχαρη. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και το μπλέντερ ή το σουρωτήρι. Δεν θα γίνουν σκόνη, όμως ο σκοπός είναι να διαλυθούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνω τα σπράδια μαζί με το αλάτι και χτυπάω μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένας αφρός. Προσθέτω σε αυτή τη φάση τη μισή ποσότητα από τη ζάχαρη και χτυπάω μερικά λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαρέγκα. Προσθέτω και την υπόλοιπη ζάχαρη και το χρώμα ζαχαροπλαστικής και συνεχίζω μέχρι να δημιουργήσω μια σφιχτή μαρέγκα. Δεν το παρακάνω όμως.

Προσθέτω μερικές κουταλιές από το αλεύρι και την άχνη, μαζί με τη λεβάντα κι ανααδεύω με μια σπάτουλα να αφαιρέσω τον αέρα από τη μαρέγκα. Προσθέτω και το υπόλοιπο αλεύρι κι αναδεύω να ενσωματωθεί, χωρίς να το παρακάνω και πάλι. Συνολικά θα πρέπει να μου πάρει γύρω στις 10 βόλτες/ανακατέματα. Συνεχίζω να αναδεύω, μέχρι όταν αφήνω μια δόση μαρέγκας πάνω σε άλλη, αυτή να κάθεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Μεταφέρω το μείγμα σε κορνέ και σχηματίζω πάνω σε λαδόκολλα τα μακαρόν. Τα αφήνω τα 30'-1 ώρα να στεγνώσουν λίγο. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το θάλαμο του φούρνου. Αν αγγίζω απαλά την επιφάνειά τους και τα πλαϊνά και δεν κολλάνε, είναι έτοιμα για ψήσιμο.

Τα ψήνω στους 160°C για περίπου 15'-18'.

για τη ροζ κρέμα:

Στο μπλέντερ ή με το ειδικό εργαλείο ποτολοποιώ τα σμέουρα. Τα περνάω μέσα από σουρωτήρι, ώστε να μην μείνει κάποιο μεγάλο κομμάτι. Τα ενώνω σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη και το ροδόνερο. Ανακατεύω και προσθέτω το τυρί. Αν η κρέμα που θα δημιουργηθεί είναι λιγάκι υγρή, την αφήνω στο ψυγείο να πήξει. Μεταφέρω σε κορνέ και γεμίζω τα μακαρόν. Τα κλείνω πατώντας τα ελαφρά με τα άλλα μισά μακαρόν. Τα αφήνω στο ψυγείο για 1 μέρα να στεγνώσουν και να σταθεροποιηθούν καλά. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν την ελαστικότητά τους και απορροφούν το άρωμα της βανίλιας. Τα βγάζω από το ψυγείο 1 ώρα πριν τα σερβίρω και τα αφήνω να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

~δοκίμασέ το!~
 

Σχετικές συνταγές

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη. 

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

αβγά, φουντούκια, κακάο, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια. 

~

Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

πορτοκάλι

ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

Εναλλακτικά, μπορούμε να κόψουμε σε λεπτές φέτες όλο το πορτοκάλι, φροντίζοντας όμως με το βράσιμο να το ξεπικρίσουμε καλά. Επίσης, αντί για πορτοκάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι. ~ Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουτήξουμε τα πορτοκαλένια μπαστουνάκια σε λιωμένη κουβερτούρα αντί να τα περάσουμε από ζάχαρη!
Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

αβγά, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, γάλα

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Ένα γλυκό με ιδιαίτερη εμφάνιση, το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με ό,τι γεύση και υλικό θέλετε.
μαλακές μπάρες σοκολάτας με φιστίκι Αιγίνης!

φιστίκι Αιγίνης, αλκοόλ, μάρτσιπαν, κάστανα, μέλι, κουβερτούρα

μαλακές μπάρες σοκολάτας με φιστίκι Αιγίνης!

Ευχάριστη, γευστικά, αυτή η συνταγή για μπάρες με πουρέ ή μάρτσιπαν κι επικάλυψη σοκολάτας! Δε θα ξαναγοράσετε ετοιματζίδικες...