Κατηγορία: Διάφορα , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: Μαιρούλα
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
~
Διατηρούμε στο ψυγείο.
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα κι αφού πάρουν ένα πιο σκούρο χρώμα, τα μεταφέρουμε στο μπλέντερ και τα χοντροκόβουμε. Στο μίξερ ανακατεύουμε το τυρί με την άχνη και το βούτυρο. Ρίχνουμε το αβγό και τον κρόκο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη βότκα. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα κι ομογενοποιούμε.
Σε βαθιά φόρμα (χωρίς τρύπα στο κέντρο) ή μπολ ανοίγουμε ένα τουλπάνι, μεγαλύτερο από τη φόρμα. Ρίχνουμε το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ. Την επομένη, ξεφορμάρουμε (αναποδογυρίζουμε το γλυκό) κι αφαιρούμε το τουλπάνι. Χρησιμοποιούμε το τουλπάνι για να μην κολλήσει η κρέμα στη φόρμα.
Σερβίρουμε, γαρνίροντας το γλυκό μας με τις ξανθές σταφίδες και διάφορα ξερά φρούτα, της αρεσκείας μας, κομμένα σε φέτες.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.