Συνταγές για γλυκά

Ροζ Κρέμα Τριαντάφυλλο

Συνταγή Ροζ Κρέμα Τριαντάφυλλο

Ροζ Κρέμα Τριαντάφυλλο

Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Μαρμελάδες & Ζελέ , Μους-Κρέμες

από το χρήστη: Μαιρούλα

Τριανταφυλλένια κρέμα-ζελέ που αναδύει τα αρώματα του ρόδου σε ροζ χρωματισμούς!

Υλικά

Διαδικασία

για το ζελέ:

Ζεσταίνουμε το κρασί  και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα της ζελατίνης, τα οποία έχουμε προηγούμενως μαλακώσει σε λίγο κρύο νερό και στραγγίσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ροδόνερο και αφήνουμε το ζελέ να κρυώσει (όχι να πήξει).

Βάζουμε τη μισή ποσότητα σε ατομικές φόρμες ή σε μία μεγάλη.  Κόβουμε λεπτές λωρίδες τα ροδοπέταλα, αφού τα έχουμε πλύνει απαλά και στεγνώσει με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Τα ρίχνουμε πάνω στη στρώση του ζελέ και τα βάζουμε στο ψυγείο. Όταν σταθεροποιηθεί το ζελέ, το καλύπτουμε με το άλλο μισό ζελέ. Το αφήνουμε να κρυώσει.
 

για την κρέμα:

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα. Ανακατεύουμε ζωηρά τους κρόκους με την ζάχαρη και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Πριν αρχίσει να βράζει το μείγμα, το βγάζουμε από την φωτιά και το αδειάζουμε σε ένα άλλο σκεύος. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης, που έχουμε ήδη μαλακώσει σε λίγο κρύο νερό και στραγγίσει με τα χέρια. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα και προς το τέλος προσθέτουμε το ροδόνερο. Αν θέλουμε να έχουμε μια ροζέ κρέμα, προσθέτουμε λίγες σταγόνες ροζ χρώματος ζαχαροπλαστικής!

για τη σαντιγί:

Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μόνη της σε σαντιγί. 

για τη συναρμολόγηση:

Με την κρέμα μας έτοιμη, βγάζουμε το ζελέ από το ψυγείο και καλύπτουμε τα φορμάκια ή τη φόρμα του ζελέ με την κρέμα από πάνω. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Ξεφορμάρουμε βουτώντας τις φόρμες σε ζεστό νερό, εκτός και αν έχουμε χρησιμοποιήσει μπολ ή ψηλά ποτήρια.

για το γαρνίρισμα: (προαιρετικά)

Γαρνίρουμε το τριανταφυλλένιο γλυκό με ροδοπέταλα ή φράουλες ή βατόμουρα.

Σχετικές συνταγές

μους λεμόνι

τυρί, αβγά, λεμόνι

μους λεμόνι

Στο συγκεκριμένο γλυκό όπως και σε όλες τις μους που φτιάχνω, μπορώ να χρησιμοποιήσω όποιο κρεμώδες τυρί κάνω κέφι: από ρικότα που έχει μια ιδιαίτερη "γεύση" και πηχτή υφή μέχρι το κλασικό Φιλαδέλφεια.

Μους bitter

αβγά, αλκοόλ

Μους bitter

Σε περίπτωση που φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ωμά αβγά, μια και το συγκεκριμένο γλυκό δε θέλει ψήσιμο, μπορούμε να βρούμε στην αγορά παστεριωμένα αβγά! Αν πάλι δε βρίσκουμε ή βιαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε την παστερίωση και μόνοι μας: ρίξουμε στα αβγά που είναι χωρισμένα λίγο από το ζεστό βούτυρο! Μπορούμε στα αβγά να ρίξουμε ζάχαρη (στα 7 αβγά 10γρ. ζάχαρη), να τα ζεστάνουμε σε μπεν μαρί στους 82, κι έτσι επιτυγχάνεται η παστερίωση. ???

Η λιωμένη κουβερτούρα που θα ρίξουμε στη μαρέγκα θα πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 25 βαθμούς και να μην είναι πολύ ζεστή, αλλιώς θα πέσει η μαρέγκα.

Την ίδια μους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σα γέμιση σε τούρτες, προφιτερόλ, ακόμη και σε πάστες bitter.

Μους ιταλική παταμπόμ

αβγά, κουβερτούρα

Μους ιταλική παταμπόμ

Εκ του νόμου, 1 σοκολάτα πρέπει να περιέχει 31%-32% βούτυρο κακάο και περίπου 65% κακαόμαζα. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, λεκιθίνη κλπ.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

Μους γαλλική

αβγά, κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, αλκοόλ

Μους γαλλική

Εκ του νόμου, 1 σοκολάτα πρέπει να περιέχει 31%-32% βούτυρο κακάο και περίπου 65% κακαόμαζα. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, λεκιθίνη κλπ.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

Η ζελατίνα τραβάει 3 φορές το βάρος της. 

 
Λευκή Μους

αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Λευκή Μους

Η φυσική βανίλια (κλωναράκι) μπαίνει πάντα στην αρχή ενός βρασμού για να απλώσει το άρωμά της και να βράσει καλά και η τεχνητή (στικ) πάντα στο τέλος, γιατί αν βράσει από την αρχή θα πικρίσει και θα χαλάσει το γλυκό μας!

~

Μπορώ να δώσω ό,τι γεύση και άρωμα θέλω στη συγκεκριμένη μους. Αν μου αρέσει το τσάι, τότε μόλις βράσει το νερό, στην αρχή, βουτάω το φακελάκι με το αφέψημα!

Κρεμ μπρουλέ αλλά με... σοκολάτα!

κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, αβγά, λικέρ

Κρεμ μπρουλέ αλλά με... σοκολάτα!

Η κρεμ μπρουλέ, δηλαδή η κρέμα καραμελέ είναι αγαπημένο γλυκό όλων. Σε αυτή τη διαφορετική εκδοχή υπερισχύει η σοκολάτα!
Μους με αχλάδια

αχλάδι, γιαούρτι, τυρί, λεμόνι, σιρόπι βύσσινο

Μους με αχλάδια

Η μους είναι ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό που δε λιγώνει κι επιδέχεται πολλούς γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς!