Κατηγορία: Finger... Dessert! , Κέικ
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω το μπέικιν και το αλάτι. Ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι. Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάω σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 3' το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη, να αφρατέψει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξω το επόμενο. Χαμηλώνω την ταχύτητα. Ρίχνω σε δόσεις το αλεύρι, εναλλάσσοντάς το με το γάλα, ξεκινώντας όμως και τελειώνοντας με αλεύρι.
Παίρνω τα φορμάκια για μάφιν και τα γεμίζω με τις ειδικές θήκες ψησίματος. Χύνω το μείγμα για τα κεκάκια στις θήκες, καλύποντας τα 3/4. Δεν γεμίζω μέχρι επάνω, μια και θα φουσκώσουν τα cupcakes μου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 25', φροντίζοντας στα μισά του χρόνου να γυρίσω τις φόρμες, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα τα κέικ. Τα αφήνω να κρυώσουν για 10' και τα ξεφορμάρω.
Με το φτερό και σε μεσαία προς υψηλή ταχύτητα, χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο μόνο του να αφρατέψει για 3'. Χαμηλώνω την ταχύτητα στο μέτριο και προσθέτω στο βούτυρο την άχνη ζάχαρη, τμηματικά, την οποία έχω προηγουμένως κοσκινίσει. Χτυπάω για περίπου 5'. *Σημαντικό: Φροντίζω να προσθέσω τη ζάχαρη στο βούτυρο λίγη-λίγη. Με αυτό τον τρόπο το γλάσο που ετοιμάζω θα πήξει με λιγότερη ζάχαρη. Προσθέτω στο μείγμα το λικέρ ιρλανδικής κρέμας και το εκχύλισμα βανίλιας ή τη βανίλια (αναλόγως τι έχω) και χτυπάω μέχρι το γλάσο να είναι αφράτο και λείο. Αν δεν το χρησιμοποιήσω αμέσως, το αποθηκεύω στο ψυγείο για 5', σε στεγανό δοχείο.
Σε ένα μπολάκι ή κούπα ανακατεύω με ένα πιρούνι ζωηρά το ασπράδι με το νερό. Αραδιάζω τα πέταλα των λουλουδιών σε λαδόχαρτο. Μπορώ είτε να χρησιμοποιήσω ένα κουταλάκι και να τα περιχύσω με το γλάσο, είτε να τα κρατάω με ένα τσιμπιδάκι και να τα "βάψω" με πινελάκι. Ό,τι μας βολεύει. Αφού γλασάρω όλα τα άνθη, τα πασπαλίζω με άχνη.
Αφήνω τα ανθάκια στο λαδόχαρτο μέχρι να κρυσταλλώσουν καλά. Μπορώ να τα διατηρήσω μέχρι και για 3 μήνες σε θερμοκρασία δωματίου, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, τοποθετώντας στρώσεις λαδόχαρτου ανάμεσα στα πέταλα, για να μην κολλήσουν.
Αφού ψηθούν τα cupcakes μου, τα επικαλύπτω με το γλάσο, λειαίνοντας την επιφάνεια με μια ίσια σπάτουλα. Τα διακοσμώ με τα ανθάκια.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;