Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Σερβίρω το κανταΐφι όταν κρυώσει.
Σε ένα μπρίκι λιώνω το βούτυρο. Το αφήνω στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία του. Ανοίγω το κανταΐφι με το χέρι, ώστε να γίνει πιο αφράτο. Παίρνω ένα ταψάκι (26 εκ.), στρώνω μέσα τη μισή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι και χύνω από πάνω τη μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο. Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα ή με πιρούνι το ανθότυρο τριμμένο με τα χέρια, το μέλι και το αβγό, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μου.
Απλώνω στο ταψί την κρέμα του ανθότυρου που μόλις έφτιαξα και λειαίνω την επιφάνεια με μια ίσια σπάτουλα. Από πάνω σκορπίζω τον ανανά που έχω κόψει σε κυβάκια και καλύπτω με την υπόλοιπη ποσότητα από το κανταΐφι. Χύνω και το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα, μέχρι να πάρει ένα ευχάριστο χρυσαφί χρώμα το γλυκό μου. Το αφήνω να κρύωσει κι ετοιμάζω το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, την κανέλα και το κλωναράκι ή το στικ της βανίλιας. Ανακατεύω ζωηρά και βράζω για 3', μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να αρχίσει να δένει το σιρόπι.
Περιχύνω το κανταΐφι με το ζεστό σιρόπι.
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
~
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.