Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 40'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 2
Χρόνος αναμονής : 1 ώρα (ψυγείο) & 15'-20' (φούρνος)

πασχαλινά κουλουράκια

Τα παραδοσιακά λαμπριάτικα κουλουράκια, με τις πλεξούδες τους και το ρόδινο χρώμα.
Υλικά

για το άλειμμα:

ΚουλούριαΚουλουράκιαΠασχαλινά ΚουλουράκιαΠασχαλινά ΚουλούριαΛαμπριάτικα ΚουλουράκιαΛαμπριάτικα ΚουλούριαΓλυκές ΜπουκίτσεςΓλυκιά ΜπουκιάΜπουκιάΜπουκιέςΜπουκίτσεςΒούτυρο ΑγελάδαςΒούτυρο ΑγελάδοςΑγελαδινό ΒούτυροΕλαιόλαδοΞύσμαΞύσμα ΛεμονιούΛεμόνιΛεμόνιαΦρούταΦρέσκα Φρούτα

Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το βούτυρο αγελάδος και το ανάλατο, την άχνη, τα αβγά ένα-ένα, το γάλα σιγά-σιγά, το λάδι, το μπέικιν και το ξύσμα του λεμονιού. Δουλεύω όλα τα υλικά με τα χέρια, ζυμώνοντάς τα να ενωθούν και να σχηματίσουν ένα λείο ζυμάρι. Εναλλακτικά, δουλεύω πρώτα με το φτερό και κατόπιν με τα χέρια.

Κλείνω καλά το ζυμάρι με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Στρώνω λαδόχαρτο στη λαμαρίνα του φούρνου ή χρησιμοποιώ καλά βουτυρωμένο κι αλευρωμένο ταψάκι ή ένα φύλλο σιλπάτ. Ό,τι έχω πρόχειρο. Βγάζω τη ζύμη, τη δουλεύω ελάχιστα με τα χέρια, προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειάζεται και πλάθω μικρές πλεξούδες ή δίνω ό,τι σχήμα θέλω στα κουλουράκια μου. Τα αραδιάζω στη λαμαρίνα με μια απόσταση μεταξύ τους.

για το άλειμμα:

Χτυπάω σε ένα μπολάκι το αβγό με το νεράκι, μέχρι να αφρίσει. Αλείφω με ένα πινέλο την επιφάνεια από τα κουλουράκια μου.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15'-20', μέχρι να ροδίσουν ευχάριστα.

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές