Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια , Finger... Dessert! , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: glykatzou
Τα παραδοσιακά λαμπριάτικα κουλουράκια, με τις πλεξούδες τους και το ρόδινο χρώμα.
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το βούτυρο αγελάδος και το ανάλατο, την άχνη, τα αβγά ένα-ένα, το γάλα σιγά-σιγά, το λάδι, το μπέικιν και το ξύσμα του λεμονιού. Δουλεύω όλα τα υλικά με τα χέρια, ζυμώνοντάς τα να ενωθούν και να σχηματίσουν ένα λείο ζυμάρι. Εναλλακτικά, δουλεύω πρώτα με το φτερό και κατόπιν με τα χέρια.
Κλείνω καλά το ζυμάρι με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Στρώνω λαδόχαρτο στη λαμαρίνα του φούρνου ή χρησιμοποιώ καλά βουτυρωμένο κι αλευρωμένο ταψάκι ή ένα φύλλο σιλπάτ. Ό,τι έχω πρόχειρο. Βγάζω τη ζύμη, τη δουλεύω ελάχιστα με τα χέρια, προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειάζεται και πλάθω μικρές πλεξούδες ή δίνω ό,τι σχήμα θέλω στα κουλουράκια μου. Τα αραδιάζω στη λαμαρίνα με μια απόσταση μεταξύ τους.
Χτυπάω σε ένα μπολάκι το αβγό με το νεράκι, μέχρι να αφρίσει. Αλείφω με ένα πινέλο την επιφάνεια από τα κουλουράκια μου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15'-20', μέχρι να ροδίσουν ευχάριστα.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.