Συνταγές για γλυκά

Μιλφέιγ

Συνταγή Μιλφέιγ

Μιλφέιγ

Κατηγορία: Διάφορα , Gourmet Επιδόρπιο

από το χρήστη: Top Chef!

Η ζύμη αυτή κάνει και για τυροπιτάκια! (άσχετο)

Υλικά

Διαδικασία

για το φύλλο:

Στον κάδο του μίξερ ζυμώνω με τον γάντζο το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το νερό, το αβγό και το ξύδι, έως ότου σχηματιστεί μια ενιαία μπάλα. Ξεχωριστά, στο μπλέντερ (μούλτι) τρίβω το βούτυρο με το αλάτι.

Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνω να ξεκουραστεί στον πάγκο μου για 20'. Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο και δουλεύω το ζυμάρι με τον πλάστη. Δίνω ένα ορθογώνιο σχήμα στη ζύμη, προσθέτω μέσα το βούτυρο και το διπλώνω από τα αυτάκια, σαν φάκελο. Αλευρώνω ελαφρώς επιφάνεια και πάγκο και ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη. Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία ανοίγματος, βουτυρώματος και φακελώματος συνολικά 3 φορές. Ενδιάμεσα αφήνω τη ζύμη κάθε φορά να ξεκουραστεί για 20'.

Μεταφέρω το λεπτό φύλλο που έχω ανοίξει σε ένα ταψί και το τρυπάω ελαφρώς με ένα πιρούνι, ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'-25'.

για την κρέμα πατισερί:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Παίρνω λίγο από το ζεστό γάλα και διαλύω σε ένα μπολάκι το κορν φλάουρ. Ρίχνω στην κατσαρόλα το κορν φλάουρ κι ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα. Σε ένα μπολάκι ρίχνω τα αβγά. Όταν πάει να πάρει βράση το γάλα, το κατεβάζω, αφαιρώ το 1/3 και το ρίχνω στα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μεταφέρω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτω το ξύσμα αν θέλω κι ανακατεύω γρήγορα με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα ζαχαροπλαστικής. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω και το βούτυρο κι ενώνω.

Χύνω την κρέμα σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο και τη σκεπάζω με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφτάπτεται στην κρέμα, ώστε να μην πιάσει πέτσα. Αφήνω την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Πριν τη χρησιμοποιήσω, τη χτυπάω στο μίξερ με το φτερό ή την ανακατεύω ζωηρά.

για την ιταλική μαρέγκα (κιγιές):

Σε μπεν μαρί ζεσταίνω τα ασπράδια με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με το σύρμα, για περίπου 4'. Μόλις ζεστάνει υπερβολικά το μείγμα, το κατεβάζω. Μεταφέρω την μαρέγκα στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάω συνολικά 15'-20', να φουσκώσει.

για τη συναρμολόγηση:

Ενώνω την ιταλική μαρέγκα με την κρέμα πατισερί κι αναδεύω με μια σπάτουλα, να μη χάσει τον αέρα της. Κόβω το ψημένο φύλλο σε στρώσεις και συναρμολογώ σε μια πιατέλα: μερικά φύλλα στον πάτο, δίνοντας όσο όγκο θέλω, πλούσια κρέμα και ξανά φύλλο. Αρχίζω και τελειώνω με το φύλλο.

για το πασπάλισμα:

Πασπαλίζω το μιλφέιγ μου με μπόλικη άχνη ζάχαρη.

 

 

Σχετικές συνταγές

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

αβγά, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, γάλα

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Ένα γλυκό με ιδιαίτερη εμφάνιση, το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με ό,τι γεύση και υλικό θέλετε.
Κρυσταλλωμένα ανθάκια & πέταλα

αβγά, λουλούδια

Κρυσταλλωμένα ανθάκια & πέταλα

Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!

~

Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς. 

Κρυσταλλωμένα άνθη για διακόσμηση

λουλούδια

Κρυσταλλωμένα άνθη για διακόσμηση

 

Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!

~

Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς. 

Cheesecake με άρωμα lime - Η έκπληξη!

αβγά, lime, μπισκότα, τυρί, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι

Cheesecake με άρωμα lime - Η έκπληξη!

Ιδιαίτερα αρωματικό cheesecake που είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, αξίζει όμως ασυζητητί τον κόπο. Εάν το φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να το ξανακάνετε. 

~

Το ανακάλυψα παλιότερα στο Internet, όταν ήθελα να τολμήσω ένα γλυκό με λεμόνι lime και τη βρήκα τη συνταγή γραμμένη στα Αγγλικά. Τελικά ανακαλύπτεις όντως διαμαντάκια εδώ μέσα!

~

Το έχω αποτολμήσει σε διαφορετικούς φούρνους, όπου έπρεπε να προσέξω την ένταση της θερμοκρασίας ή πήγαινα στα τυφλά, αλλά κάθε φορά ήταν... νικητήρια. 

Μαρέγκες κακάκο της υψηλής κοινωνίας!

αβγά, κρέμα γάλακτος, τυρί, βατόμουρα, λουλούδια

Μαρέγκες κακάκο της υψηλής κοινωνίας!

Εντυπωσιακές μπουκιές με ομορφαίνουν το τραπέζι και μπορείτε να τις απολαύσετε και solo αλλά και ως συνοδευτικό με το τσάι ή τον καφέ.
Μπισκότα με παγωτό και ζαχαρωμένα βατόμουρα

αβγά, παγωτό, βατόμουρα

Μπισκότα με παγωτό και ζαχαρωμένα βατόμουρα

Εντυπωσιακές μπουκιές με ομορφαίνουν το τραπέζι και μπορείτε να τις απολαύσετε και solo αλλά και ως συνοδευτικό με το τσάι ή τον καφέ.
Κεράσι στο... τηγάνι

αβγά, γάλα, κεράσι, λάδι, κρέμα γάλακτος, λικέρ

Κεράσι στο... τηγάνι

Τα τηγανητά γλυκά καλό είναι να καταλώνονται πάντοτε αυθημερόν!

~

Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε αντί για κεράσια άλλα φρούτα.