Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 4
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 15' (φούρνος)

μπαμπάς (σαβαρέν) με ρούμι

Κατηγορία: Διάφορα / Gourmet Επιδόρπιο

από το χρήστη: papadatos

το αγαπημένο γλυκό φτιαγμένο από τα χεράκια σας. Με ή χωρίς ρούμι.

~

Μπορώ αντί να φτιάξω την μπελαλίδικη κρέμα ζαχαροπλαστικής, να γαρνίρω τον μπαμπά μου με σαντιγί (χτυπημένη κρέμα γάλακτος), άγλυκη ή με λίγη άχνη.

Υλικά

για το σιρόπι:

για την κρέμα πατισερί:

ΣιρόπιΚρέμα ΠατισερίΚρέμα ΖαχαροπλαστικήςΓέμισηΚρέμαΒασική Κρέμα ΖαχαροπλαστικήςΜαχλέπιΞύσμα ΠορτοκαλιούΞύσμαΦρέσκια ΜαγιάΜαγιάΣκληρό ΑλεύριGourmet ΕπιδόρπιοGourmetΓκουρμέ ΕπιδόρπιοΓκουρμέΣαβαρένΜπαμπάς Με ΡούμιΜπαμπάς

Στον κάδο του μίξερ ζυμώνω με τον γάντζο το αλεύρι καλά κοσκινισμένο με τη μαγιά, το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα, το μαχλέπι αν βάλω και τα αβγά, τα οποία ρίχνω ένα-ένα. Τα αφήνω να φουσκώσουν. Γεμίζω με το μείγμα πυρίμαχα φορμάκια ή φόρμες σιλικόνης.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15'. Μόλις πάρουν αυτό το ρόδινο χρώμα στην επιφάνεια, είναι έτοιμοι οι μπαμπάδες μου.

για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω τη ζάχαρη με το νερό κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα να διαλυθούν οι κόκκοι. Όταν δημιουργηθεί ένα λείο σιρόπι, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω όσο ρούμι θέλω.

Παίρνω τους ψημένους μπαμπάδες και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβω οριζόντια το επάνω μέρος (καπελάκι) από τους μπαμπάδες. Βουτάω το γλυκό μου στο σιρόπι και το αφήνω σε πιατέλα να ρουφήξει το υγρό.

για την κρέμα πατισερί:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Προσθέτω το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη κι ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα. Σε ένα μπολάκι ρίχνω το αβγό και τα κροκάδια. [Τα ασπράδια που μείναν, τα αποθηκεύω σε βαζάκι που κλείνει, στο ψυγείο!] Όταν πάει να πάρει βράση το γάλα, το κατεβάζω, αφαιρώ το 1/3 και το ρίχνω στα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μεταφέρω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα κι ανακατεύω γρήγορα με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Χύνω την κρέμα σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο και τη σκεπάζω με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφτάπτεται στην κρέμα, ώστε να μην πιάσει πέτσα. Αφήνω την κρέμα στο ψυγείο  να κρυώσει καλά. Πριν τη χρησιμοποιήσω, τη χτυπάω στο μίξερ με το φτερό ή ζωηρά με το σύρμα.

για τη συναρμολόγηση:

Έχω ψήσει τους μπαμπάδες, τους έχω βουτύξει στο σιρόπι κι αφήσει να τραβήξουν το υγρό. Έχω επίσης κόψει το επάνω μέρος του γλυκού μου. Παίρνω γενναίες κουταλιές από την κρέμα πατισερί και καλύπτω την κορυφή από τους μπαμπάδες. Σκεπάζω με το "καπελάκι" που έχω κόψει.