Κατηγορία: Διάφορα , Gourmet Επιδόρπιο
από το χρήστη: papadatos
το αγαπημένο γλυκό φτιαγμένο από τα χεράκια σας. Με ή χωρίς ρούμι.
~
Μπορώ αντί να φτιάξω την μπελαλίδικη κρέμα ζαχαροπλαστικής, να γαρνίρω τον μπαμπά μου με σαντιγί (χτυπημένη κρέμα γάλακτος), άγλυκη ή με λίγη άχνη.
Στον κάδο του μίξερ ζυμώνω με τον γάντζο το αλεύρι καλά κοσκινισμένο με τη μαγιά, το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα, το μαχλέπι αν βάλω και τα αβγά, τα οποία ρίχνω ένα-ένα. Τα αφήνω να φουσκώσουν. Γεμίζω με το μείγμα πυρίμαχα φορμάκια ή φόρμες σιλικόνης.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15'. Μόλις πάρουν αυτό το ρόδινο χρώμα στην επιφάνεια, είναι έτοιμοι οι μπαμπάδες μου.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω τη ζάχαρη με το νερό κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα να διαλυθούν οι κόκκοι. Όταν δημιουργηθεί ένα λείο σιρόπι, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω όσο ρούμι θέλω.
Παίρνω τους ψημένους μπαμπάδες και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβω οριζόντια το επάνω μέρος (καπελάκι) από τους μπαμπάδες. Βουτάω το γλυκό μου στο σιρόπι και το αφήνω σε πιατέλα να ρουφήξει το υγρό.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Προσθέτω το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη κι ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα. Σε ένα μπολάκι ρίχνω το αβγό και τα κροκάδια. [Τα ασπράδια που μείναν, τα αποθηκεύω σε βαζάκι που κλείνει, στο ψυγείο!] Όταν πάει να πάρει βράση το γάλα, το κατεβάζω, αφαιρώ το 1/3 και το ρίχνω στα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μεταφέρω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα κι ανακατεύω γρήγορα με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Χύνω την κρέμα σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο και τη σκεπάζω με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφτάπτεται στην κρέμα, ώστε να μην πιάσει πέτσα. Αφήνω την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Πριν τη χρησιμοποιήσω, τη χτυπάω στο μίξερ με το φτερό ή ζωηρά με το σύρμα.
Έχω ψήσει τους μπαμπάδες, τους έχω βουτύξει στο σιρόπι κι αφήσει να τραβήξουν το υγρό. Έχω επίσης κόψει το επάνω μέρος του γλυκού μου. Παίρνω γενναίες κουταλιές από την κρέμα πατισερί και καλύπτω την κορυφή από τους μπαμπάδες. Σκεπάζω με το "καπελάκι" που έχω κόψει.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Ιδιαίτερα αρωματικό cheesecake που είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, αξίζει όμως ασυζητητί τον κόπο. Εάν το φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να το ξανακάνετε.
~
Το ανακάλυψα παλιότερα στο Internet, όταν ήθελα να τολμήσω ένα γλυκό με λεμόνι lime και τη βρήκα τη συνταγή γραμμένη στα Αγγλικά. Τελικά ανακαλύπτεις όντως διαμαντάκια εδώ μέσα!
~
Το έχω αποτολμήσει σε διαφορετικούς φούρνους, όπου έπρεπε να προσέξω την ένταση της θερμοκρασίας ή πήγαινα στα τυφλά, αλλά κάθε φορά ήταν... νικητήρια.
Τα τηγανητά γλυκά καλό είναι να καταλώνονται πάντοτε αυθημερόν!
~
Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε αντί για κεράσια άλλα φρούτα.