Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια , Finger... Dessert! , Διάφορα
από το χρήστη: Φοίβη
Αν δεν έχω αποφλοιωμένα (λευκά) αμύγδαλα και σκοπεύω να βράσω νερό και να περιχύσω τα καφέ αμύγδαλα, ώστε μετά να τα καθαρίσω, προσέχω το εξής: Πριν αλέσω σε σκόνη την αμυγδαλόψιχα, αυτή να είναι τελείως στεγνή! Αν είναι ακόμη υγρή, τη βάζω στο φούρνο στους 60°C για 2 ½ ώρες περίπου, να στεγνώσει καλά, αλλά να μην αρπάξει.
~
Εγώ, επειδή ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, δεν άλεσα το αμύγδαλο σε σκόνη τελείως, αλλά το ψιλοάλεσα. Με αυτό τον τρόπο έφτιαξα αμυγδαλωτά που αισθάνεσαι το αμύγδαλο κατά το δάγκωμα, στο εσωτερικό τους όμως παραμένουν υπερβολικά αφράτα και ζουμερά.
~
Μπορώ να χρησιμοποιήσω για τη "ζύμη" εκτός από ανθόνερο και λίγες σταγόνες μανταρινιού!
Αλέθω στο μπλέντερ τα ωμά αμύγδαλα, σε σκόνη. Τα αλέθω ξανά μαζί με τη ζάχαρη. Τα ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το σιμιγδάλι, το ανθόνερο και τα ασπράδια, τα οποία έχω χτυπήσει στο χέρι με ένα πιρουνάκι, μέχρι να αφρίσουν. Ανακατεύω καλά το μείγμα και το πατάω με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Θα έχει δημιουργηθεί μια αμυγδαλένια πάστα.
Πλάθω μπαλίτσες ή αχλαδάκια και τα τοποθετώ σε λαδόχαρτο, πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Σημείωση: Είναι πιο εύκολο να ρολάρουμε τα αμυγδαλωτά μας στην άχνη, αν έχουν το σχήμα μπαλίτσας.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 30' περίπου, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στην κορυφή και λίγο στη βάση τους.
Με ένα πινελάκι βρέχω τα αμυγδαλωτά μου με το ανθόνερο και τα ρολάρω στην άχνη. Για πιο εύκολα, αν έχω φτιάξει αχλαδάκια, τα κρατάω από τη βάση και τα βουτάω στο ανθόνερο. Μετά τα ρολάρω με την άχνη. Πασπαλίζω από πάνω με επιπλέον άχνη, ώστε να παραμείνουν λευκά τα αμυγδαλωτά μου.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!