Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Διάφορα , Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Γκουρμέ γλυκό, που θυμίζει κέικ ή κορμό. Γίνεται με παντεσπάνι, χωρίς αλεύρι (!) και συνδυάζει τα καβουρδισμένα φουντούκια με γκανάζ.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Καβουρδίζω τα φουντούκια, αφαιρώ μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία τους τη φλούδα και τα ψιλοτρίβω στο μπλέντερ. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει καλά η κουβερτούρα και τότε ανακατεύω ζωηρά τα δύο υλικά να ενωθούν. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω την σκόνη του φουντουκιού. Ενσωματώνω στη σοκολάτα κι αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Καβουρδίζω και πάλι τα φουντούκια, αφαιρώ τη φλοίδα και ψιλοκόβω στο μπλέντερ. Στον κάδο του μίξερ και στη μεσαία ταχύτητα χτυπάω τα ασπράδια μαζί με το αλάτι σε μαρέγκα. Ανεβάζω την ταχύτητα και προσθέτω τη ζάχαρη. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω στο μείγμα το τριμμένο φουντούκι. Αναδεύω με μια σπάτουλα. Υπάρχουν δύο τρόποι για το ψήσιμο: Είτε βουτυρώνω μια τετράγωνη μικρή φόρμα, τη σκεπάζω με μεμβράνη και μεταφέρω το μείγμα εκεί είτε χρησιμοποιώ σιλπάτ, πάνω στο οποίο στρώνω το μείγμα με μια σπάτουλα, σε ορθογώνιο σχήμα. Έχω στο μυαλό μου ότι θέλω να προκύψουν δύο τετράγωνοι δίσκοι, λεπτού πάχους από αυτό το μείγμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 8'-10'.
Αν έχω χρησιμοποιήσει ένα μικρό τετράγωνο ταψάκι για το ψήσιμο, αφαιρώ ανασηκώνοντας το λαδόχαρτο το ψημένο παντεσπάνι και με ένα ίσιο μαχαίρι το χωρίζω οριζόντια σε δύο κομμάτια, τα οποία θα έχουν ακριβώς το ίδιο σχήμα. Αν έχω χρησιμοποιήσει σιλπάτ, αφαιρώ με ένα μεγάλο μαχαίρι το περιττό παντεσπάνι, δίνοντας ένα ορθογώνιο σχήμα στη ζύμη. Τη χωρίζω στα δύο κι έτσι προκύπτουν δύο τετράγωνοι δίσκοι.
Τοποθετώ τον ένα δίσκο σε πιατέλα, καλύπτω με τη γέμιση και σκεπάζω με τον άλλο δίσκο. Πατάω ελαφρά να κουμπώσουν οι δύο πάτοι.
Πασπαλίζω το γλυκό με μπόλικη άχνη ζάχαρη και όσο κακάο θέλω.
Καβουρδίζω αν θέλω φουντούκια και τα ξεφλουδίζω. Διακοσμώ με αυτά το γλυκό.
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!