Συνταγές για γλυκά

Ψημένοι δίσκοι φουντουκιού με κρέμα κουβερτούρας

Συνταγή Ψημένοι δίσκοι φουντουκιού με κρέμα κουβερτούρας

Ψημένοι δίσκοι φουντουκιού με κρέμα κουβερτούρας

Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Διάφορα , Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Γκουρμέ γλυκό, που θυμίζει κέικ ή κορμό. Γίνεται με παντεσπάνι, χωρίς αλεύρι (!) και συνδυάζει τα καβουρδισμένα φουντούκια με γκανάζ.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
 

Υλικά

Διαδικασία

για τη γέμιση:

Καβουρδίζω τα φουντούκια, αφαιρώ μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία τους τη φλούδα και τα ψιλοτρίβω στο μπλέντερ. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει καλά η κουβερτούρα και τότε ανακατεύω ζωηρά τα δύο υλικά να ενωθούν. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω την σκόνη του φουντουκιού. Ενσωματώνω στη σοκολάτα κι αφήνω στην άκρη να κρυώσει.

για τη ζύμη:

Καβουρδίζω και πάλι τα φουντούκια, αφαιρώ τη φλοίδα και ψιλοκόβω στο μπλέντερ. Στον κάδο του μίξερ και στη μεσαία ταχύτητα χτυπάω τα ασπράδια μαζί με το αλάτι σε μαρέγκα. Ανεβάζω την ταχύτητα και προσθέτω τη ζάχαρη. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω στο μείγμα το τριμμένο φουντούκι. Αναδεύω με μια σπάτουλα. Υπάρχουν δύο τρόποι για το ψήσιμο: Είτε βουτυρώνω μια τετράγωνη μικρή φόρμα, τη σκεπάζω με μεμβράνη και μεταφέρω το μείγμα εκεί είτε χρησιμοποιώ σιλπάτ, πάνω στο οποίο στρώνω το μείγμα με μια σπάτουλα, σε ορθογώνιο σχήμα. Έχω στο μυαλό μου ότι θέλω να προκύψουν δύο τετράγωνοι δίσκοι, λεπτού πάχους από αυτό το μείγμα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 8'-10'.

για τη συναρμολόγηση:

Αν έχω χρησιμοποιήσει ένα μικρό τετράγωνο ταψάκι για το ψήσιμο, αφαιρώ ανασηκώνοντας το λαδόχαρτο το ψημένο παντεσπάνι και με ένα ίσιο μαχαίρι το χωρίζω οριζόντια σε δύο κομμάτια, τα οποία θα έχουν ακριβώς το ίδιο σχήμα. Αν έχω χρησιμοποιήσει σιλπάτ, αφαιρώ με ένα μεγάλο μαχαίρι το περιττό παντεσπάνι, δίνοντας ένα ορθογώνιο σχήμα στη ζύμη. Τη χωρίζω στα δύο κι έτσι προκύπτουν δύο τετράγωνοι δίσκοι.

Τοποθετώ τον ένα δίσκο σε πιατέλα, καλύπτω με τη γέμιση και σκεπάζω με τον άλλο δίσκο. Πατάω ελαφρά να κουμπώσουν οι δύο πάτοι.

για το πασπάλισμα:

Πασπαλίζω το γλυκό με μπόλικη άχνη ζάχαρη και όσο κακάο θέλω.

για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

Καβουρδίζω αν θέλω φουντούκια και τα ξεφλουδίζω. Διακοσμώ με αυτά το γλυκό.

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ακόμη και η ζάχαρη σηκώνει παραλλαγές... Αρκεί να τολμάμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

τριαντάφυλλο

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!

~

Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!