Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : 6-8
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : 8'-10' (φούρνος)

Ψημένοι δίσκοι φουντουκιού με κρέμα κουβερτούρας

Γκουρμέ γλυκό, που θυμίζει κέικ ή κορμό. Γίνεται με παντεσπάνι, χωρίς αλεύρι (!) και συνδυάζει τα καβουρδισμένα φουντούκια με γκανάζ.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
 

Υλικά

για τη γέμιση:

για τη ζύμη:

για το πασπάλισμα:

για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

ΚέικΚορμόςΚέικ ΦουντουκιούΚέικ ΦουντούκιΚορμός ΦουντουκιούΚορμός ΦουντούκιΓκουρμέΓκουρμέ ΕπιδόρπιοGourmetGourmet ΕπιδόρπιοΦουντούκιαΞηροί ΚαρποίΚαβουρδίζωΚαβούρδισμαΚαβουρδισμένα ΦουντούκιαΓκανάζΚρέμαΓέμισηΓκανάζιΚουβερτούραΚρέμα ΓάλακτοςΆγλυκο ΚακάοΚακάο

για τη γέμιση:

Καβουρδίζω τα φουντούκια, αφαιρώ μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία τους τη φλούδα και τα ψιλοτρίβω στο μπλέντερ. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει καλά η κουβερτούρα και τότε ανακατεύω ζωηρά τα δύο υλικά να ενωθούν. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω την σκόνη του φουντουκιού. Ενσωματώνω στη σοκολάτα κι αφήνω στην άκρη να κρυώσει.

για τη ζύμη:

Καβουρδίζω και πάλι τα φουντούκια, αφαιρώ τη φλοίδα και ψιλοκόβω στο μπλέντερ. Στον κάδο του μίξερ και στη μεσαία ταχύτητα χτυπάω τα ασπράδια μαζί με το αλάτι σε μαρέγκα. Ανεβάζω την ταχύτητα και προσθέτω τη ζάχαρη. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω στο μείγμα το τριμμένο φουντούκι. Αναδεύω με μια σπάτουλα. Υπάρχουν δύο τρόποι για το ψήσιμο: Είτε βουτυρώνω μια τετράγωνη μικρή φόρμα, τη σκεπάζω με μεμβράνη και μεταφέρω το μείγμα εκεί είτε χρησιμοποιώ σιλπάτ, πάνω στο οποίο στρώνω το μείγμα με μια σπάτουλα, σε ορθογώνιο σχήμα. Έχω στο μυαλό μου ότι θέλω να προκύψουν δύο τετράγωνοι δίσκοι, λεπτού πάχους από αυτό το μείγμα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 8'-10'.

για τη συναρμολόγηση:

Αν έχω χρησιμοποιήσει ένα μικρό τετράγωνο ταψάκι για το ψήσιμο, αφαιρώ ανασηκώνοντας το λαδόχαρτο το ψημένο παντεσπάνι και με ένα ίσιο μαχαίρι το χωρίζω οριζόντια σε δύο κομμάτια, τα οποία θα έχουν ακριβώς το ίδιο σχήμα. Αν έχω χρησιμοποιήσει σιλπάτ, αφαιρώ με ένα μεγάλο μαχαίρι το περιττό παντεσπάνι, δίνοντας ένα ορθογώνιο σχήμα στη ζύμη. Τη χωρίζω στα δύο κι έτσι προκύπτουν δύο τετράγωνοι δίσκοι.

Τοποθετώ τον ένα δίσκο σε πιατέλα, καλύπτω με τη γέμιση και σκεπάζω με τον άλλο δίσκο. Πατάω ελαφρά να κουμπώσουν οι δύο πάτοι.

για το πασπάλισμα:

Πασπαλίζω το γλυκό με μπόλικη άχνη ζάχαρη και όσο κακάο θέλω.

για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

Καβουρδίζω αν θέλω φουντούκια και τα ξεφλουδίζω. Διακοσμώ με αυτά το γλυκό.

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο
Ζάχαρη με άρωμα βανίλια
Χειροποίητα Marshmallows
ρολό με βατόμουρα
Τούρτα σοκολάτας