Συνταγές για γλυκά

μωσαϊκό με επικάλυψη γκανάζ

Συνταγή μωσαϊκό με επικάλυψη γκανάζ

μωσαϊκό με επικάλυψη γκανάζ

Κατηγορία: Διάφορα , Κέικ

από το χρήστη: thomi

Το αγαπημένο μωσαϊκό, με ξηρούς καρπούς και κονιάκ.

Υλικά

Διαδικασία

Σε ένα μπολ θρυμματίζω τα μπισκότα με τα χέρια και τα βρέχω με όσο γάλα χρειαστεί (μπορεί να είναι λιγότερο από τη δόση!), ώστε να μην είναι απλώς στεγνά (δεν τα παπαριάζω). Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό στη μεσαία σκάλα για 3' το βούτυρο με την άχνη, να αφρατέψει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα και το κακάο. Λιώνω σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την προσθέτω στο μείγμα. Ενσωματώνω και συμπληρώνω με το κονιάκ. 

Στο μπλέντερ χοντροκόβω τα καρύδια. Καβουρδίζω τα αμύγδαλα και τα χοντροκόβω κι αυτά στο μπλέντερ. Ανακατεύω με μια σπάτουλα και προσθέτω στο μείγμα τα ελαφρώς βρεγμένα μπισκότα. Ανακατεύω να πάνε παντού και δουλεύω για λίγο με τα χέρια. 

Γεμίζω μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με το μείγμα του μωσαϊκού, κλείνω καλά με μεμβράνη κι αφήνω στο ψυγείο να παγώσει καλά, 3-4 ώρες. 

 

για την γκανάζ:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με την κουβερτούρα. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να ενσωματωθεί καλά με την κρέμα.

Περιχύνω το μωσαϊκό με τη χλιαρή γκανάζ και ξαναβάζω στο ψυγείο, να σφίξει.

 

 

 

Σχετικές συνταγές

Κέικ με σταφίδες

αβγά, σταφίδες

Κέικ με σταφίδες

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της. 

Κέικ Πορτοκάλι

πορτοκάλι, αβγά, αμύγδαλα, μπισκότα, αλκοόλ

Κέικ Πορτοκάλι

Αρωματικό κέικ για όλες τις ώρες. Ελαφρύ για πρωινό, να σου φτιάξει τη διάθεση, εξίσου νόστιμο και μέσα στη μέρα ή με ένα τσάι πριν τον ύπνο!

Κέικ πορτοκαλιού

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Κέικ πορτοκαλιού

Ένα ιδιαίτερα αρωματικό κέικ, για τους λάτρεις του πορτοκαλιού. Εάν δε θέλετε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ γλυκό, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης στο σιρόπι!
Κέικ

γάλα, πορτοκάλι, μαχλέπι, αβγά

Κέικ

Αν θέλω να το κάνω σοκολατένιο το κέικ μου, αφαιρώ 40γρ. από το αλεύρι μου και προσθέτω 40γρ. κακάο άγλυκο!

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Κέικ κακάο

κακάο, γάλα, πορτοκάλι, αβγά

Κέικ κακάο

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

αβγά, γιαούρτι, κακάο, κρέμα γάλακτος

Κέικ σοκολάτας με σως καραμέλας

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

κράνμπερις, αλκοόλ, γάλα, φρούτα, αβγά, λεμόνι, πορτοκάλι, κουκουνάρι, αμύγδαλα

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;