από το χρήστη: thomi
Το αγαπημένο μωσαϊκό, με ξηρούς καρπούς και κονιάκ.
Σε ένα μπολ θρυμματίζω τα μπισκότα με τα χέρια και τα βρέχω με όσο γάλα χρειαστεί (μπορεί να είναι λιγότερο από τη δόση!), ώστε να μην είναι απλώς στεγνά (δεν τα παπαριάζω). Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό στη μεσαία σκάλα για 3' το βούτυρο με την άχνη, να αφρατέψει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα και το κακάο. Λιώνω σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την προσθέτω στο μείγμα. Ενσωματώνω και συμπληρώνω με το κονιάκ.
Στο μπλέντερ χοντροκόβω τα καρύδια. Καβουρδίζω τα αμύγδαλα και τα χοντροκόβω κι αυτά στο μπλέντερ. Ανακατεύω με μια σπάτουλα και προσθέτω στο μείγμα τα ελαφρώς βρεγμένα μπισκότα. Ανακατεύω να πάνε παντού και δουλεύω για λίγο με τα χέρια.
Γεμίζω μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με το μείγμα του μωσαϊκού, κλείνω καλά με μεμβράνη κι αφήνω στο ψυγείο να παγώσει καλά, 3-4 ώρες.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με την κουβερτούρα. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να ενσωματωθεί καλά με την κρέμα.
Περιχύνω το μωσαϊκό με τη χλιαρή γκανάζ και ξαναβάζω στο ψυγείο, να σφίξει.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;