Συνταγές για γλυκά

υγρή τούρτα σοκολάτας

Συνταγή υγρή τούρτα σοκολάτας

υγρή τούρτα σοκολάτας

Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: glykatzou

Μπορούμε στο γλάσο να χρησιμοποιήσουμε και μικρή ποσότητα αλκοόλ.

Υλικά

Διαδικασία

για το παντεσπάνι:

Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω στη λιωμένη σοκολάτα την αμυγδαλόσκονη, την άχνη και το κορν φλάουρ. Ανακατεύω ζωηρά. Χτυπάω πρόχειρα σε ένα μπολάκι τα ασπράδια να αφρίσουν και τα προσθέτω στο μείγμα. Χύνω την κρέμα γάλακτος κι ομογενοποιώ όλα τα υλικά, χρησιμοποιώντας το σύρμα. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα (χωρίς τρύπα στο κέντρο) και μεταφέρω το μείγμα εκεί. Εναλλακτικά στρώνω λαδόχαρτο ή σιλπάτ πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου και φτιάχνω με το μείγμε έναν στρογγυλό δίσκο, διαμέτρου 18εκ..

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 12'-15'. Το παντεσπάνι θα πρέπει να έχει στεγνώσει ελαφρώς, αλλά να παραμένει εύκαμπτο.

για την γκανάζ:

Σε ένα κατσαρόλι με βαρύ πάτο ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με την κουβερτούρα. Ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθούν τα δύο υλικά, σχηματίζοντας μια παχύρρευστη κρέμα. Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω την κρέμα να γίνει χλιαρή. Όση ώρα περιμένω, χτυπάω στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, όχι σε σαντιγί αλλά σε υφή που να θυμίζει το γιαούρτι. Μόλις πέσει η θερμοκρασία από την κουβερτούρα, την ενώνω με την κρέμα γάλακτος που χτύπησα κι αναδεύω με μια σπάτουλα.

για τη συναρμολόγηση:

Καλύπτω το παντεσπάνι με την γκανάζ και λειαίνω με μια σπάτουλα, να πάει παντού και να καθίσει σαν στρώμα επάνω στο δίσκο. Αφήνω την τούρτα στο ψυγείο για 1 βράδυ ή καλά κλεισμένη στην κατάψυξη, να σφίξει και να σταθεροποιηθεί. Την επομένη ετοιμάζω το γλάσο.

για το γλάσο:

Σε κατσαρόλι με βαρύ πάτο ζεσταίνω την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν δημιουργηθεί η σοκολατένια κρέμα, την κατεβάζω από τη φωτιά, την αφήνω για λίγο να γίνει χλιαρή και γλασάρω την επιφάνεια και τα τοιχώματα της τούρτας. Αφήνω και πάλι στο ψυγείο ή την κατάψυξη να κρυώσει καλά η τούρτα.

για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

Πριν σερβίρω, διακοσμώ αν θέλω την τούρτα μου με ξύσμα κουβερτούρας.

~δοκίμασέ το!~

 

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

αβγά, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)