Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 25'
Σερβίρει : 8-10
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : 35' (φούρνος)

πλούσιο γαλακτομπούρεκο σε τρελά κέφια

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)

Το κλασικό γαλακτομπούρεκο γίνεται... σπιτικό.
Υλικά

για το σιρόπι:

για το πασπάλισμα:

ΓαλακτομπούρεκοΓλυκό ΤαψιούΓλυκά ΤαψιούΣιροπιαστάΣιροπιαστόΑνατολίτικοΑνατολίτικαΑνατολίτικα ΓλυκάΣιμιγδάλιΛεμόνιΦλούδαΦλούδα ΛεμονιούΛεμόνιαΆρωμαΕσπεριδοειδήΦύλλοΦύλλο ΜπακλαβάΣιρόπιΧυμόςΧυμός ΛεμονιούΦρούταΦρέσκα ΦρούταΞυλάκι ΚανέλαςΞυλαράκι ΚανέλαςΚανέλαΜπαχάριαΜπαχαρικάΓαρίφαλαΓαρίφαλοΚαρφάκια ΓαρίφαλοΚαρφάκιαΠασπάλισμα

Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε μαζί τα αβγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ρίχνετε το ζεστό γάλα, λίγο-λίγο, ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Βάζετε την κρέμα στη φωτιά και τη δουλεύετε με σύρμα έως ότου πήξει. Προσθέτετε τη φλούδα λεμονιού ή τη βανίλια και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Λιώνετε σε ένα μπρίκι το βούτυρο. Στρώνετε μέσα σε ταψί τα μισά φύλλα, ενώ αλείφετε το κάθε φύλλο με το βούτυρο. Αδειάζετε μέσα την κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία αλείφετε επίσης ένα-ένα, με το λιωμένο βούτυρο.

Χαράζετε το γαλατομπούρεκο σε κομμάτια μπακλαβαδωτά, ώστε να μπορείτε μετά να το σερβίρετε.

Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C για 35' περίπου.

για το σιρόπι:

Βράζετε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και αν θέλετε μερικά γαρύφαλλα καρφάκια και την κανέλα. Ρίχνετε το σιρόπι στο γαλατομπούρεκο όταν θα έχει μισοκρυώσει. Το κόβετε όταν θα έχει κρυώσει εντελώς, ώστε να απορροφήσει τελείως το σιρόπι και το σερβίρετε πασπαλισμένο με κανέλα σκόνη.

~γιαμ γιαμ~

Σχετικές συνταγές