Συνταγές για γλυκά

πλούσιο γαλακτομπούρεκο σε τρελά κέφια

Συνταγή πλούσιο γαλακτομπούρεκο σε τρελά κέφια

πλούσιο γαλακτομπούρεκο σε τρελά κέφια

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)

Το κλασικό γαλακτομπούρεκο γίνεται... σπιτικό.

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε μαζί τα αβγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ρίχνετε το ζεστό γάλα, λίγο-λίγο, ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Βάζετε την κρέμα στη φωτιά και τη δουλεύετε με σύρμα έως ότου πήξει. Προσθέτετε τη φλούδα λεμονιού ή τη βανίλια και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Λιώνετε σε ένα μπρίκι το βούτυρο. Στρώνετε μέσα σε ταψί τα μισά φύλλα, ενώ αλείφετε το κάθε φύλλο με το βούτυρο. Αδειάζετε μέσα την κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία αλείφετε επίσης ένα-ένα, με το λιωμένο βούτυρο.

Χαράζετε το γαλατομπούρεκο σε κομμάτια μπακλαβαδωτά, ώστε να μπορείτε μετά να το σερβίρετε.

Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C για 35' περίπου.

για το σιρόπι:

Βράζετε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και αν θέλετε μερικά γαρύφαλλα καρφάκια και την κανέλα. Ρίχνετε το σιρόπι στο γαλατομπούρεκο όταν θα έχει μισοκρυώσει. Το κόβετε όταν θα έχει κρυώσει εντελώς, ώστε να απορροφήσει τελείως το σιρόπι και το σερβίρετε πασπαλισμένο με κανέλα σκόνη.

~γιαμ γιαμ~

Σχετικές συνταγές

Ραβανί

γάλα, αβγά, σιμιγδάλι

Ραβανί

tip: Το ραβανί πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι μου χλιαρό. Αν είναι μικρό το ταψί μου, ρίχνω από πάνω το σιρόπι και μετά κόβω σε κομμάτια. Αν έχω μεγάλο ταψί, μπορώ από την αρχή να χαράξω τα κομμάτια και μετά να σιροπιάσω.
Σάμαλι

σιμιγδάλι, γάλα, μαστίχα, αμύγδαλα, λεμόνι

Σάμαλι

Αν δε θέλω να χρησιμοποιήσω αμύγδαλο για το σάμαλι και θέλω να το διακοσμήσω, μπορώ στο τέλος, όταν κρυώσει, να πασπαλίσω τα κομμάτια του με ινδική καρύδα.
Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

κουβερτούρα, καρύδια, μπισκότα, φύλλο, μέλι, πορτοκάλι

Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

Όταν ανακατεύω κουβερτούρα χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα, αλλιώς μπαίνει μέσα αέρας και θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
Κανταΐφι

φύλλο, αμύγδαλα

Κανταΐφι

Στο σιρόπι μου χρησιμοποιώ εκτός από τη ζάχαρη τη γλυκόζη, για να γίνει πιο γυαλιστερό και ρευστό το σιρόπι!

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο, μέλι, αμύγδαλα

Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.

~

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι. 

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

γάλα, αβγά, φύλλο

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.