Κατηγορία: Κέικ , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: Φοίβη
Κλασική, σπογκώδης αγγλική πουτίγκα, που χρονολογείται από το 1800. Δεν είναι βαριά και συνοδεύεται από αγγλική κρέμα, που θυμίζει την πατισερί. Ονομάζεται "Spotted Dick", επειδή περιέχει ξερά φρούτα όπως σταφίδες, τα οποία μοιάζουν με κουκίδες ή πιτσιλιές!
~
Αξίζει τρελά να το δοκιμάσετε για τις γιορτές, μια και είναι γλυκό που θέλει... τις ώρες του!
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω τη ζάχαρη και το βούτυρο. Δουλεύω το μείγμα καλά με τα χέρια, να θυμίζει ψίχουλα. Ενσωματώνω και το ψωμί. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το γάλα με τα αβγά. Προσθέτω τα ξύσματα κι ανακατεύω. Σε ένα τρίτο μπολ ρίχνω όλα μου τα αποξηραμένα φρούτα κι ανακατεύω πρόχειρα.
Παίρνω 1 κούπα από τα ξέρα φρούτα και την προσθέτω στο αλεύρι, ανακατεύοντας. Προσθέτω σιγά-σιγά και το γάλα. Δεν το ρίχνω όλο! Το χύνω λίγο-λίγο, δουλεύοντας το μείγμα παράλληλα, μέχρι να σχηματιστεί μια τέλεια ζύμη. Αυτό που ονομάζουν οι παλιοί "όσο πάρει". (Εγώ χρησιμοποίησα αρκετά λιγότερο γάλα, 50-100ml, αλλιώς γίνεται πολύ υγρό το μείγμα) Η τελική ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακιά και να πέφτει εύκολα από το κουτάλι.
Στο μπολ με τα ξερά φρούτα που κράτησα στην άκρη, προσθέτω τους χυμούς. Παίρνω μια φόρμα για πουτίγκες (κατά προτίμηση με καπάκι) και τη βουτυρώνω. Διαφορετικά, χρησιμοποιώ κάποιο κατσαρόλι χωρίς χέρια. Στρώνω στον πάτο τα αποξηραμένα φρούτα. Τα περιχύνω με το σιρόπι ζαχαροκάλαμου και τα σκεπάζω με τη ζύμη. Κλείνω το σκεύος με το καπάκι του!
σημαντικό: Εάν χρησιμοποιήσω φόρμα για πουτίγκες κι όχι κάποια κατσαρόλα που έχει καπάκι, φροντίζω να την καλύψω με ένα φύλλο λαδόχαρτου κι από πάνω με φύλλο αλουμινόχαρτου, τα οποία στερεώνω στο χείλος με σπαγκάκι! Είναι σημαντικό αυτό, ώστε να μην μπει νερό στην πουτίγκα μου και τη χαλάσει. Διαφορετικά, σκεπάζω με το καπάκι. Επίσης, στερεώνω χαλαρά τα δύο φύλλα στη φόρμα, αφήνοντας λίγο κενό, ώστε να "αναπνέει" η πουτίγκα κατά το βράσιμο. Για να σιγουρευτώ για το είδος του σκεύους που θα χρησιμοποιήσω, φροντίζω να χωράει 5 κούπες νερό!
Παίρνω μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα, όπως χύτρα π.χ. και τοποθετώ στον πάτο της ένα πυρίμαχο σκεύος, γυρισμένο ανάποδα, το οποίο χρησιμοποιώ σαν βάση. Αφήνω επάνω του τη φόρμα ή κατσαρόλι που έχω μέσα την πουτίγκα. Αυτό το κάνω για να ανασηκωθεί το σκεύος με το γλυκό μου και να κρατήσει περισσότερο νερό η χύτρα, για το πολύωρο βράσιμο.
Γεμίζω τη χύτρα με νερό μέχρι τη μέση της φόρμας. Κλείνω και το καπάκι της χύτρας! Χρησιμοποιώ αρχικά τη μεγάλη φωτιά, μέχρι να βράσει το νερό και κατόπιν χαμηλώνω. Αφήνω την πουτίγκα μου να βράσει για 2 ώρες! Ελέγχω με ένα πιρούνι ότι έχει γίνει. Τη βγάζω από τη χύτρα και την αφήνω για 15' να κρυώσει λιγάκι.
Σε μια κατσαρόλα βράζω το γάλα με τη βανίλια. Αφού πάρει βράση το κατεβάζω από τη φωτιά. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα κροκάδια με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν, να γίνουν κρεμώδη και να πήξουν. Προσθέτω τέλος το κορν φλάουρ κι ενώνω. Χύνω στα κροκάδια τη μισή ποσότητα γάλακτος κι ανακατεύω ζωηρά. Επιστρέφω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα όλο το μείγμα κι ανακατεύοντάς το συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, το δουλεύω μέχρι να πήξει.
Αναποδογυρίζω την πουτίγκα σε μια πιατέλα, έτσι ώστε να έρθουν στην κορυφή τα αποξηραμένα φρούτα. Περιχύνω με μια πλούσια δόση από σιρόπι ζαχαροκάλαμου (golden syrup) και σερβίρω, συνοδεύοντας κάθε κομμάτι με μπόλικη κρέμα!
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.