Κατηγορία: Διάφορα , Gourmet Επιδόρπιο
από το χρήστη: Φοίβη
Γκουρμέ γλυκό, το οποίο διαφοροποιείται από την κλασική, ακαταμάχητη μαρέγκα: μπερδεύεται με κουβερτούρα για πιο έντονο χρώμα και γεύση και σηκώνει μαλακά φρούτα ποτισμένα με κόκκινο κρασί και πλούσια, μαλακή σαντιγί για ένα πιο ήπιο "σβήσιμο" γεύσης.
~
Συνοδεύεται ταιριαστά με λικέρ Κεράσι (Cherry) ή θρυλικό Vinsanto. Α ρε Σαντορίνη....
Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα που έχω σπάσει σε κομμάτια, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια ευχάριστα αφράτη, γυαλιστερή μαρέγκα. Προς το τέλος ανεβάζω την ταχύτητα και προσθέτω σιγά-σιγά τη ζάχαρη, να ενσωματωθεί πλήρως και να μη γεύομαι τους κόκκους της. Προσθέτω στη μαρέγκα μου το μέλι και τη λιωμένη κουβερτούρα και αναδεύω με μια σπάτουλα.
Στρώνω ένα φύλλο λαδόχαρτου πάνω στη σχάρα του φούρνου. Σχηματίζω με τη μαρέγκα 8 μεγάλες, αναμαλλιασμένες φωλιές. Μπορώ είτε να χρησιμοποιήσω κορνέ, ώστε να δώσω ένα πιο σπιράλ σχήμα στις μαρέγκες μου είτε να φτιάξω στρογγυλές, άνισες φωλιές με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού. Ό,τι μου είναι πιο εύκολο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 130°C (γκάζι: 1/2) για 1½ - 2 ώρες, αναλόγως πόσο τσιχλώδη θέλω τη μαρέγκα. Τις αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.
Καθαρίζω καλά και κόβω σε μεγάλες φέτες τα φρούτα μου. Σε μέτρια φωτιά και σε φαρδύ σκεύος βάζω τη ζάχαρη και το κρασί. Το αφήνω μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες και οι άκρες να σκουραίνουν. Προσθέτω μέσα στο σιρόπι μου τα φρούτα και κατεβάζω στη χαμηλή ένταση. Αφήνω το μείγμα να σιγοβράσει για 10', έως ότου μαλακώσουν καλά τα φρούτα. Τα αφήνω να κρυώσουν.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και το ξύσμα σε μια ευχάριστη σαντιγί. Σερβίρω τις μαρέγκες με μερικές κουταλιές από τη σαντιγί, σκεπάζω με τα μαλακά φρούτα και περιχύνω με κουταλιές από το σιρόπι τους!
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Ιδιαίτερα αρωματικό cheesecake που είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, αξίζει όμως ασυζητητί τον κόπο. Εάν το φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να το ξανακάνετε.
~
Το ανακάλυψα παλιότερα στο Internet, όταν ήθελα να τολμήσω ένα γλυκό με λεμόνι lime και τη βρήκα τη συνταγή γραμμένη στα Αγγλικά. Τελικά ανακαλύπτεις όντως διαμαντάκια εδώ μέσα!
~
Το έχω αποτολμήσει σε διαφορετικούς φούρνους, όπου έπρεπε να προσέξω την ένταση της θερμοκρασίας ή πήγαινα στα τυφλά, αλλά κάθε φορά ήταν... νικητήρια.
Τα τηγανητά γλυκά καλό είναι να καταλώνονται πάντοτε αυθημερόν!
~
Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε αντί για κεράσια άλλα φρούτα.