Συνταγές για γλυκά

ρολό με μαρμελάδα

Συνταγή ρολό με μαρμελάδα

ρολό με μαρμελάδα

Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες , Διάφορα

από το χρήστη: Φοίβη

Πολύχρωμη, παιχνιδιάρικη ιδέα για ρολό που κρύβει ζουμερή μαρμελάδα και φρούτα στο εσωτερικό της.

~

Αν θέλω μπορώ να πειραματιστώ με γεύσεις και χρώματα: να χρησιμοποιήσω ό,τι μαλακό φρούτο έχω κι ό,τι γεύση μαρμελάδας υπάρχει στο ψυγείο!

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Καθώς δουλεύω το μείγμα προσθέτω λίγο-λίγο το γάλα, μέχρι να πετύχω μια μαλακιά, λεία ζύμη που δεν κολλάει.

Αλευρώνω τον πάγκο της κουζίνας μου κι ανοίγω τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα 30x20, με πάχος 1εκ.. Αφού πετύχω με τον πλάστη το σχήμα μου, κάνω πιο συγκεκριμένες τις άκρες με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού. 

για τη γέμιση:

Με ένα πινέλο ή κουτάλι στρώνω τη μαρμελάδα πάνω στη ζύμη μου, αφήνοντας κενό γύρω-γύρω (σαν κορνίζα) περίπου 1εκ.. Μοιράζω τα φρέσκα φρούτα μου και κατόπιν με ένα πινέλο βρέχω το πλαίσιο που άφησα χωρίς γέμιση, με το λίγο γάλα, ώστε να μπορέσω να "κολλήσω" τη ζύμη. Έχω μπροστά μου τη ζύμη σαν όρθιο πίνακα, με την κοντύτερη μεριά παράλληλα προς εμένα. Ξεκινάω να ρολάρω το ζυμάρι, σαν σαλαμάκι, προς τα πάνω, σπρώχνοντάς το ελαφρώς και πατώντας το στο τέλος, να "κουμπώσει". 

Στρώνω πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου ένα φύλλο σιλπάτ ή καλύπτω ένα δίσκο με λαδόχαρτο. Τοποθετώ το ρολό μου πάνω στο δίσκο, προσέχοντας η "ανοιχτή" μεριά (εκεί που έκλεισα το ρολό) να είναι προς τα κάτω, ώστε να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο, αλλά να παραμείνει κάτω από το βάρος του κορμού. 

για την επιφάνεια:

Σε ένα μπολάκι χτυπάω πρόχειρα με ένα πιρούνι το αβγό και με ένα πινέλο αλείφω την επιφάνεια του κορμού μου. Πασπαλίζω με μπόλικη ζαχαρίτσα. 

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (γκάζι: 6) για 30'-40', μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα ο κορμός μου και να ψηθεί καλά και το εσωτερικό του. 

για το σερβίρισμα:

Γαρνίρω κάθε κομμάτι ρολό με μπόλικη κρέμα πατισερί κι αν θέλω, με φρέσκα σμέουρα. 

(η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον Jamie Oliver)

~δοκίμασέ το!~

 

 

Σχετικές συνταγές

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ακόμη και η ζάχαρη σηκώνει παραλλαγές... Αρκεί να τολμάμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

τριαντάφυλλο

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!

~

Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!

Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

τριαντάφυλλο

Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

Είναι ευχάριστο να πλουτίζουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας με αρώματα και γεύσεις διαφορετικές.
Λουκουμάδες

μέλι

Λουκουμάδες

Εάν θέλω να δημιουργήσω το αίσθημα της έκπληξης στους καλεσμένους μου, μπορώ το σιρόπι ή τη σαντιγί που θα φτιάξω να την περάσω σε ένα κορνέ ή μια πλαστική σύριγγα και να γεμίσω από το κάτω μέρος τους λουκουμάδες!
κρύα, καραμελωμένα κρεμμυδάκια

κρεμμύδι, ελαιόλαδο, καστανή ζάχαρη, γαρίφαλο, κρασί

κρύα, καραμελωμένα κρεμμυδάκια

Παράξενη σύνθεση που δεν συγκαταλέγεται απόλυτα ούτε στα γλυκά ούτε στα αλμυρά πιάτα. Λόγω γεύσης, εμείς προτιμάμε να την κατηγοριοποιήσουμε εδώ. Δοκιμάστε την, είναι το λιγότερο ενδιαφέρουσα.
Καριόκες... από σπίτι! lol

αβγά, μπισκότα, καρύδια, αλκοόλ

Καριόκες... από σπίτι! lol

Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.

~

Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!

Τηγανίτες  με μήλα, τυρί, μαρμελάδα-Τέλειο πρωινό!

γάλα, μήλο, ελαιόλαδο, τυρί, μαρμελάδα

Τηγανίτες με μήλα, τυρί, μαρμελάδα-Τέλειο πρωινό!

Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό. 

~

Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!