Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες , Διάφορα
από το χρήστη: Φοίβη
Πολύχρωμη, παιχνιδιάρικη ιδέα για ρολό που κρύβει ζουμερή μαρμελάδα και φρούτα στο εσωτερικό της.
~
Αν θέλω μπορώ να πειραματιστώ με γεύσεις και χρώματα: να χρησιμοποιήσω ό,τι μαλακό φρούτο έχω κι ό,τι γεύση μαρμελάδας υπάρχει στο ψυγείο!
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Καθώς δουλεύω το μείγμα προσθέτω λίγο-λίγο το γάλα, μέχρι να πετύχω μια μαλακιά, λεία ζύμη που δεν κολλάει.
Αλευρώνω τον πάγκο της κουζίνας μου κι ανοίγω τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα 30x20, με πάχος 1εκ.. Αφού πετύχω με τον πλάστη το σχήμα μου, κάνω πιο συγκεκριμένες τις άκρες με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού.
Με ένα πινέλο ή κουτάλι στρώνω τη μαρμελάδα πάνω στη ζύμη μου, αφήνοντας κενό γύρω-γύρω (σαν κορνίζα) περίπου 1εκ.. Μοιράζω τα φρέσκα φρούτα μου και κατόπιν με ένα πινέλο βρέχω το πλαίσιο που άφησα χωρίς γέμιση, με το λίγο γάλα, ώστε να μπορέσω να "κολλήσω" τη ζύμη. Έχω μπροστά μου τη ζύμη σαν όρθιο πίνακα, με την κοντύτερη μεριά παράλληλα προς εμένα. Ξεκινάω να ρολάρω το ζυμάρι, σαν σαλαμάκι, προς τα πάνω, σπρώχνοντάς το ελαφρώς και πατώντας το στο τέλος, να "κουμπώσει".
Στρώνω πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου ένα φύλλο σιλπάτ ή καλύπτω ένα δίσκο με λαδόχαρτο. Τοποθετώ το ρολό μου πάνω στο δίσκο, προσέχοντας η "ανοιχτή" μεριά (εκεί που έκλεισα το ρολό) να είναι προς τα κάτω, ώστε να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο, αλλά να παραμείνει κάτω από το βάρος του κορμού.
Σε ένα μπολάκι χτυπάω πρόχειρα με ένα πιρούνι το αβγό και με ένα πινέλο αλείφω την επιφάνεια του κορμού μου. Πασπαλίζω με μπόλικη ζαχαρίτσα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (γκάζι: 6) για 30'-40', μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα ο κορμός μου και να ψηθεί καλά και το εσωτερικό του.
Γαρνίρω κάθε κομμάτι ρολό με μπόλικη κρέμα πατισερί κι αν θέλω, με φρέσκα σμέουρα.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!
Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό.
~
Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!