Συνταγές για γλυκά

κουλίτς (ρώσικο τσουρέκι)

Συνταγή κουλίτς (ρώσικο τσουρέκι)

κουλίτς (ρώσικο τσουρέκι)

Κατηγορία: Διάφορα , Γιορτινά Γλυκίσματα

από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)

 

Το κουλίτς, που σημαίνει "ρολό" ή "φραντζόλα ψωμί", είναι ένα είδος πασχαλινού ψωμιού το οποίο συναντάμε παραδοσιακά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Το κουλίτς ψήνεται σε ψηλά, κυλινδρικά κουτιά και διακοσμείται με λευκό γλάσο, πολύχρωμα λουλούδια και τα ρωσικά αρχικά "XB" (=Ο Χριστός Αναστήθηκε). Το παραδοσιακό αυτό ψωμάκι ή τσουρέκι τρώγεται από το Πάσχα έως την Πεντηκοστή και μοιάζει πολύ η συνταγή του στο ιταλικό πανετόνε.

 

Υλικά

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Δουλεύετε μέσα στο μείγμα τη μαγιά. Προσθέτετε τα αβγά τα οποία έχετε προηγουμένως χτυπήσει ελαφρώς, το βούτυρο και το αλεύρι, λίγο-λίγο. Ανακατεύετε καλά και ζυμώνετε τη ζύμη. Την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Κατόπιν προσθέτετε τις σταφίδες ή τα φρουί γλασέ, τα αμύγδαλα και την βανίλια.

Ξαναζυμώνετε και χωρίζετε την ζύμη σε τέσσερα ή περισσότερα μέρη. Παίρνετε άδεια κουτιά κονσέρβας μικρά ή μεγάλα ή μεταλλικές στενόμακρες και πυρίμαχες θήκες, τα αλείφετε καλά με βούτυρο, στρώνετε στον πάτο λαδόχαρτο, το αλείφετε κι αυτό με λίγο βούτυρο και τα γεμίζετε ζύμη, μέχρι τη μέση. Τα σκεπάζετε και πάλι και τα αφήνετε να μείνουν σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους (περίπου 30'-40').

Βάζετε τα κουτιά σε ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-190°C για 30'-40'. Ετοιμάζετε το γλάσο ζάχαρης:

για το γλάσο ζάχαρης:

Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη, το νερό και τη βανίλια και, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, δουλεύετε το γλάσο έως ότου γίνει λείο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμη νερό ή γάλα για να γίνει σαν ρευστή κρέμα. Επίσης, αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη βανίλια και το γάλα με ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού!

για τη διακόσμηση:

Πριν κρυώσουν τα κουλίτς, αλείφετε την επιφάνειά τους με λίγο γλάσο ζάχαρης και πριν αυτό στεγνώσει πασπαλίζετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα.

~γιαμ γιαμ~

 

 

Σχετικές συνταγές

Τσουρέκι Πολίτικο

γάλα, αβγά, μαστίχα, αμύγδαλα

Τσουρέκι Πολίτικο

Αντί για μαστίχα και μαχλέπι, μπορώ να βάλω στο τσουρέκι μου 1 στικ βανίλια και ξύσμα από ½ πορτοκάλι! Έτσι θα γίνει τελείως αρωματικό.
Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

κράνμπερις, αλκοόλ, γάλα, φρούτα, αβγά, λεμόνι, πορτοκάλι, κουκουνάρι, αμύγδαλα

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ουίσκι

αλκοόλ, σταφίδες, αβγά, μαρμελάδα, γλασαρισμένα φρούτα, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ουίσκι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του. 

Βασιλόπιτα με  νιφάδες βρώμης

μελάσα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Εορταστικό κέικ με μπαχάρια, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα

σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, αλκοόλ, αβγά, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισος, κάρδαμο, πορτοκάλι

Εορταστικό κέικ με μπαχάρια, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα

Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω. 

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Μελομακάρονα μελωμένα!

ελαιόλαδο, γαρίφαλο, αλκοόλ, πορτοκάλι, μέλι, καρύδια

Μελομακάρονα μελωμένα!

Εάν θέλω, μπορώ να αφαιρέσω ή να προσθέσω μέλι στη συνταγή μου, αναλόγως πόσο γλυκό θέλω το σιρόπι μου.
κουραμπιέδες-μπουκίτσες

αμύγδαλα, αβγά, αλκοόλ

κουραμπιέδες-μπουκίτσες

Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό! 
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.