Συνταγές για γλυκά

φουρνιστή κρέμα με ρούμι και καρύδα & σορμπέ λάιμ (μόνο...)

Συνταγή φουρνιστή κρέμα με ρούμι και καρύδα & σορμπέ λάιμ (μόνο...)

φουρνιστή κρέμα με ρούμι και καρύδα & σορμπέ λάιμ (μόνο...)

Κατηγορία: Μους-Κρέμες , Gourmet Επιδόρπιο

από το χρήστη: Φοίβη

Ιδιαίτερο, περίτεχνο φλαν (=φουρνιστή κρέμα) που συνδυάζει πολλές και εγωιστικές γεύσεις κι αρώματα: λάιμ, καρύδα, ρούμι, ζάχαρη...

Υλικά

Διαδικασία

για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω τη βανίλια, τη ζάχαρη, το χυμό του πορτοκαλιού και το νερό κι ανακατεύω. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι μου, χαμηλώνω το μάτι και το αφήνω να σιγοβράσει για 8'-10', μέχρι να καραμελώσει το σιρόπι. Κατά διαστήματα κουνάω το σκεύος (δεν ανακατεύω!). Προσθέτω τα δύο είδη ρούμι στο σιρόπι και συνεχίζω να βράζω σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 6'-8'. Το σιρόπι τώρα θα πρέπει να έχει πήξει και να έχει πάρει ένα πολύ ευχάριστο, χρυσαφένιο χρώμα. Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του.

για το φλαν:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω μόνα τους τα αβγά πολύ καλά. Χαμηλώνω ταχύτητα και προσθέτω το γάλα καρύδας, το ζαχαρούχο, την κρέμα γάλακτος και τέλος, τις φλοίδες της καρύδας λεπτά κομμένες και το ρούμι. Ομογενοποιώ όλα μου τα υλικά.

Παίρνω 6 μεταλλικές θήκες (για κρέμα καραμελέ) και τις βουτυρώνω ή χρησιμοποιώ φόρμες σιλικόνης που δεν χρειάζονται βουτύρωμα. Γεμίζω τον πάτο από κάθε φορμάκι με το σιρόπι ρούμι-καραμέλας και φυλάω ό,τι μου περισσέψει. Σκεπάζω με το μείγμα της κρέμας. Τοποθετώ τα φορμάκια μου σε ψηλό ταψί το οποίο γεμίζω με καυτό νερό, να σκεπάσει τα 3/4 από τα φορμάκια!

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 35'-40', μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα μου. Αφού ψηθεί το φλαν, το αφήνω λιγάκι να κρυώσει και το αφήνω στο ψυγείο μου να σφίξει, μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

για το σορμπέ:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνω το μάτι κι αφήνω το σιρόπι να σιγοβράσει μέχρι να διαλυθούν τελείως οι κόκκοι της ζάχαρης. Αφήνω να κρυώσει. Σε ένα μπολ ενώνω το ξύσμα, τον χυμό και το λικέρ. Προσθέτω 150ml από το σιρόπι της ζάχαρης, ανακατεύω ζωηρά κι αφού το σκεπάσω, το αποθηκεύω στο ψυγείο μου μέχρι να κρυώσει τελείως. Το περνάω στην παγωτομηχανή να γίνει σορμπέ.

Διαφορετικά: Αν δεν έχω μηχανή παγωτού, βάζω το μείγμα σε ανοξείδωτο σκεύος και το αφήνω για 30' στην κατάψυξη. Το βγάζω και το δουλεύω στο μίξερ. Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία 2-3 φορές. Όσο περισσότερο επαναλάβω, τόσο πιο λείο θα γίνει το σορμπέ μου. 

για τη συναρμολόγηση:

Ξεφορμάρω τα φλαν μου. Εάν έχω χρησιμοποιήσει μεταλλικές θήκες, παίρνω ένα λείο μαχαίρι και κάνω το περίγραμμα. Βουτάω τις θήκες σε καυτό νερό, καπακώνω με ένα πιάτο και τις αναποδογυρίζω. Εάν μου έχει μείνει από το σιρόπι ρούμι-καραμέλας, περιχύνω τα φλαν μου. Σερβίρω με όσες κουταλιές από το σορμπέ λάιμ θέλω!

(η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον 

Andy Harris

)

~δοκίμασέ το!~

 

 

 

Σχετικές συνταγές

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

αβγά, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, γάλα

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Ένα γλυκό με ιδιαίτερη εμφάνιση, το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με ό,τι γεύση και υλικό θέλετε.
Κρυσταλλωμένα ανθάκια & πέταλα

αβγά, λουλούδια

Κρυσταλλωμένα ανθάκια & πέταλα

Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!

~

Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς. 

Κρυσταλλωμένα άνθη για διακόσμηση

λουλούδια

Κρυσταλλωμένα άνθη για διακόσμηση

 

Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!

~

Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς. 

Cheesecake με άρωμα lime - Η έκπληξη!

αβγά, lime, μπισκότα, τυρί, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι

Cheesecake με άρωμα lime - Η έκπληξη!

Ιδιαίτερα αρωματικό cheesecake που είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, αξίζει όμως ασυζητητί τον κόπο. Εάν το φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να το ξανακάνετε. 

~

Το ανακάλυψα παλιότερα στο Internet, όταν ήθελα να τολμήσω ένα γλυκό με λεμόνι lime και τη βρήκα τη συνταγή γραμμένη στα Αγγλικά. Τελικά ανακαλύπτεις όντως διαμαντάκια εδώ μέσα!

~

Το έχω αποτολμήσει σε διαφορετικούς φούρνους, όπου έπρεπε να προσέξω την ένταση της θερμοκρασίας ή πήγαινα στα τυφλά, αλλά κάθε φορά ήταν... νικητήρια. 

Μαρέγκες κακάκο της υψηλής κοινωνίας!

αβγά, κρέμα γάλακτος, τυρί, βατόμουρα, λουλούδια

Μαρέγκες κακάκο της υψηλής κοινωνίας!

Εντυπωσιακές μπουκιές με ομορφαίνουν το τραπέζι και μπορείτε να τις απολαύσετε και solo αλλά και ως συνοδευτικό με το τσάι ή τον καφέ.
Μπισκότα με παγωτό και ζαχαρωμένα βατόμουρα

αβγά, παγωτό, βατόμουρα

Μπισκότα με παγωτό και ζαχαρωμένα βατόμουρα

Εντυπωσιακές μπουκιές με ομορφαίνουν το τραπέζι και μπορείτε να τις απολαύσετε και solo αλλά και ως συνοδευτικό με το τσάι ή τον καφέ.
Κεράσι στο... τηγάνι

αβγά, γάλα, κεράσι, λάδι, κρέμα γάλακτος, λικέρ

Κεράσι στο... τηγάνι

Τα τηγανητά γλυκά καλό είναι να καταλώνονται πάντοτε αυθημερόν!

~

Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε αντί για κεράσια άλλα φρούτα.