Κατηγορία: Μους-Κρέμες , Gourmet Επιδόρπιο
από το χρήστη: Φοίβη
Ιδιαίτερο, περίτεχνο φλαν (=φουρνιστή κρέμα) που συνδυάζει πολλές και εγωιστικές γεύσεις κι αρώματα: λάιμ, καρύδα, ρούμι, ζάχαρη...
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω τη βανίλια, τη ζάχαρη, το χυμό του πορτοκαλιού και το νερό κι ανακατεύω. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι μου, χαμηλώνω το μάτι και το αφήνω να σιγοβράσει για 8'-10', μέχρι να καραμελώσει το σιρόπι. Κατά διαστήματα κουνάω το σκεύος (δεν ανακατεύω!). Προσθέτω τα δύο είδη ρούμι στο σιρόπι και συνεχίζω να βράζω σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 6'-8'. Το σιρόπι τώρα θα πρέπει να έχει πήξει και να έχει πάρει ένα πολύ ευχάριστο, χρυσαφένιο χρώμα. Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω μόνα τους τα αβγά πολύ καλά. Χαμηλώνω ταχύτητα και προσθέτω το γάλα καρύδας, το ζαχαρούχο, την κρέμα γάλακτος και τέλος, τις φλοίδες της καρύδας λεπτά κομμένες και το ρούμι. Ομογενοποιώ όλα μου τα υλικά.
Παίρνω 6 μεταλλικές θήκες (για κρέμα καραμελέ) και τις βουτυρώνω ή χρησιμοποιώ φόρμες σιλικόνης που δεν χρειάζονται βουτύρωμα. Γεμίζω τον πάτο από κάθε φορμάκι με το σιρόπι ρούμι-καραμέλας και φυλάω ό,τι μου περισσέψει. Σκεπάζω με το μείγμα της κρέμας. Τοποθετώ τα φορμάκια μου σε ψηλό ταψί το οποίο γεμίζω με καυτό νερό, να σκεπάσει τα 3/4 από τα φορμάκια!
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 35'-40', μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα μου. Αφού ψηθεί το φλαν, το αφήνω λιγάκι να κρυώσει και το αφήνω στο ψυγείο μου να σφίξει, μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνω το μάτι κι αφήνω το σιρόπι να σιγοβράσει μέχρι να διαλυθούν τελείως οι κόκκοι της ζάχαρης. Αφήνω να κρυώσει. Σε ένα μπολ ενώνω το ξύσμα, τον χυμό και το λικέρ. Προσθέτω 150ml από το σιρόπι της ζάχαρης, ανακατεύω ζωηρά κι αφού το σκεπάσω, το αποθηκεύω στο ψυγείο μου μέχρι να κρυώσει τελείως. Το περνάω στην παγωτομηχανή να γίνει σορμπέ.
Διαφορετικά: Αν δεν έχω μηχανή παγωτού, βάζω το μείγμα σε ανοξείδωτο σκεύος και το αφήνω για 30' στην κατάψυξη. Το βγάζω και το δουλεύω στο μίξερ. Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία 2-3 φορές. Όσο περισσότερο επαναλάβω, τόσο πιο λείο θα γίνει το σορμπέ μου.
Ξεφορμάρω τα φλαν μου. Εάν έχω χρησιμοποιήσει μεταλλικές θήκες, παίρνω ένα λείο μαχαίρι και κάνω το περίγραμμα. Βουτάω τις θήκες σε καυτό νερό, καπακώνω με ένα πιάτο και τις αναποδογυρίζω. Εάν μου έχει μείνει από το σιρόπι ρούμι-καραμέλας, περιχύνω τα φλαν μου. Σερβίρω με όσες κουταλιές από το σορμπέ λάιμ θέλω!
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Ιδιαίτερα αρωματικό cheesecake που είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, αξίζει όμως ασυζητητί τον κόπο. Εάν το φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να το ξανακάνετε.
~
Το ανακάλυψα παλιότερα στο Internet, όταν ήθελα να τολμήσω ένα γλυκό με λεμόνι lime και τη βρήκα τη συνταγή γραμμένη στα Αγγλικά. Τελικά ανακαλύπτεις όντως διαμαντάκια εδώ μέσα!
~
Το έχω αποτολμήσει σε διαφορετικούς φούρνους, όπου έπρεπε να προσέξω την ένταση της θερμοκρασίας ή πήγαινα στα τυφλά, αλλά κάθε φορά ήταν... νικητήρια.
Τα τηγανητά γλυκά καλό είναι να καταλώνονται πάντοτε αυθημερόν!
~
Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε αντί για κεράσια άλλα φρούτα.