Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: Alice in Wonderland
Τρυπάμε με ένα πιρούνι το γλυκό. Αν δεν κολλά το μείγμα στα δόντια του, τότε είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο και τη δοκιμή.
Πλένουμε τις σταφίδες με ζεστό νερό και τις σκουπίζουμε. Κόβουμε τους χουρμάδες και τα καρύδια σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε τα μήλα ή τα αχλάδια από τα φλούδια και τα κουκούτσια. Τα τρίβουμε στον τρίφτη ή τα κόβουμε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα κομμένα καρύδια (ή τα αμύγδαλα φιλέ), τους χουρμάδες και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε.
Χτυπάμε στο μίξερ τ’ ασπράδια με την πρίζα το αλάτι. Όταν αρχίζουν να πήζουν, ρίχνουμε τμηματικά το μισό φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, να διαλυθεί ομοιόμορφα. Στο τέλος προσθέτουμε 2-3 σταγόνες λεμόνι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία γυαλιστερή μάζα μαρέγκας. Προσθέτουμε στο μπολ των φρούτων προσεκτικά τη μαρέγκα, να μην πλαντάξει και ανακατεύουμε ελαφριά με ένα πιρούνι, να πάει παντού.
Αλείβουμε με ελάχιστο βούτυρο τον πάτο (όχι τα τοιχώματα!) μίας στρογγυλής φόρμας με κούμπωμα, διαμέτρου 22 εκατοστών. Στρώνουμε λαδόχαρτο στον πάτο. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στους 200 βαθμούς C για 35-40 λεπτά.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντας τη βανίλια και τη ζάχαρη τμηματικά, μέχρι να πήξει σε σαντιγί. Την απλώνουμε πάνω στο κρύο γλυκό και γαρνίρουμε με λεπτές φέτες πορτοκαλιού φρουί γλασέ που έχουμε φτιάξει εμείς ή που έχουμε αγοράσει.
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.