Συνταγές για γλυκά

Τούρτα μαρέγκα πορτοκάλι

Συνταγή Τούρτα μαρέγκα πορτοκάλι

Τούρτα μαρέγκα πορτοκάλι

Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: Alice in Wonderland

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Υλικά

Διαδικασία

για τον πάτο:

Φτιάχνουμε πρώτα τον πάτο. Χωρίζουμε τ’ ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τ’ ασπράδια με την πρίζα το αλάτι, μέχρι να πήξουν καλά. Όταν αρχίζουν να πήζουν, ρίχνουμε τμηματικά το ένα φλιτζάνι ζάχαρη, να διαλυθεί ομοιόμορφα. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία γυαλιστερή μάζα μαρέγκας.

Αλείβουμε ελαφριά με βούτυρο τον πάτο (όχι τα τοιχώματα) μίας στρογγυλής φόρμας τάρτας διαμέτρου 20 εκατοστών (κεραμική ή από πυρίμαχο, πυρέξ κλπ.). Πασπαλίζουμε τον πάτο της φόρμας με λίγο αλεύρι, να πάει παντού, το χτυπάμε με το χέρι να απλωθεί και τινάζουμε το περίσσευμα. Απλώνουμε τη μαρέγκα με ένα ξύλινο κουτάλι, να καλύψει τη φόρμα και τα τοιχώματα, αλλά αφήνουμε την επιφάνεια κάπως ανώμαλη. Βάζουμε τη φόρμα στην κάτω σχάρα στο φούρνο, να ψηθεί για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά (η θερμοκρασία του φούρνου να μην ξεπερνά τους 200 βαθμούς C ή την πρώτη σκάλα αν έχετε γκάζι). Την παρακολουθούμε να μην καεί και αν χρειαστεί, την τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το ταψί για άλλα 30' στον κλειστό θάλαμο

για τη γέμιση:

Ετοιμάζουμε τη γέμιση με γεύση πορτοκάλι: Βάζουμε μια ρηχή κατσαρόλα με νερό να βράσει. Μέσα της τοποθετούμε ένα μικρότερο σκεύος (μπεν-μαρί), όπου ρίχνουμε τα κροκάδια των αυγών με τις κουταλιές ζάχαρη. Ενόσω το νερό βράζει, τα ανακατεύουμε ελαφριά προσθέτοντας το ξύσμα του πορτοκαλιού. Στον ίδιο ρυθμό, συμπληρώνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφριά. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε στο μείγμα, που έχει κρυώσει. Ανακατεύουμε ελαφριά την κρέμα να γίνει ένα με το μείγμα από το πορτοκάλι.

για το γαρνίρισμα:

Βγάζουμε τον πάτο που ψήσαμε από τον φούρνο. Τον τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Τον γεμίζουμε με την κρέμα που ετοιμάσαμε από σαντιγί και πορτοκάλι και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα μπορείτε να τα τρίψετε ή να τα τεμαχίσετε και να τα καβουρντίσετε ή ακόμα και να τα αφήσετε ολόκληρα. Αν τα ψήσετε λίγο στο ταψί του φούρνου, γίνονται πικάντικα.

Η τούρτα πρέπει να μείνει 1 ώρα στο ψυγείο πριν σερβιριστεί. 

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

αβγά, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)