Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: Alice in Wonderland
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Φτιάχνουμε πρώτα τον πάτο. Χωρίζουμε τ’ ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τ’ ασπράδια με την πρίζα το αλάτι, μέχρι να πήξουν καλά. Όταν αρχίζουν να πήζουν, ρίχνουμε τμηματικά το ένα φλιτζάνι ζάχαρη, να διαλυθεί ομοιόμορφα. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία γυαλιστερή μάζα μαρέγκας.
Αλείβουμε ελαφριά με βούτυρο τον πάτο (όχι τα τοιχώματα) μίας στρογγυλής φόρμας τάρτας διαμέτρου 20 εκατοστών (κεραμική ή από πυρίμαχο, πυρέξ κλπ.). Πασπαλίζουμε τον πάτο της φόρμας με λίγο αλεύρι, να πάει παντού, το χτυπάμε με το χέρι να απλωθεί και τινάζουμε το περίσσευμα. Απλώνουμε τη μαρέγκα με ένα ξύλινο κουτάλι, να καλύψει τη φόρμα και τα τοιχώματα, αλλά αφήνουμε την επιφάνεια κάπως ανώμαλη. Βάζουμε τη φόρμα στην κάτω σχάρα στο φούρνο, να ψηθεί για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά (η θερμοκρασία του φούρνου να μην ξεπερνά τους 200 βαθμούς C ή την πρώτη σκάλα αν έχετε γκάζι). Την παρακολουθούμε να μην καεί και αν χρειαστεί, την τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το ταψί για άλλα 30' στον κλειστό θάλαμο
Ετοιμάζουμε τη γέμιση με γεύση πορτοκάλι: Βάζουμε μια ρηχή κατσαρόλα με νερό να βράσει. Μέσα της τοποθετούμε ένα μικρότερο σκεύος (μπεν-μαρί), όπου ρίχνουμε τα κροκάδια των αυγών με τις κουταλιές ζάχαρη. Ενόσω το νερό βράζει, τα ανακατεύουμε ελαφριά προσθέτοντας το ξύσμα του πορτοκαλιού. Στον ίδιο ρυθμό, συμπληρώνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφριά. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε στο μείγμα, που έχει κρυώσει. Ανακατεύουμε ελαφριά την κρέμα να γίνει ένα με το μείγμα από το πορτοκάλι.
Βγάζουμε τον πάτο που ψήσαμε από τον φούρνο. Τον τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Τον γεμίζουμε με την κρέμα που ετοιμάσαμε από σαντιγί και πορτοκάλι και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα μπορείτε να τα τρίψετε ή να τα τεμαχίσετε και να τα καβουρντίσετε ή ακόμα και να τα αφήσετε ολόκληρα. Αν τα ψήσετε λίγο στο ταψί του φούρνου, γίνονται πικάντικα.
Η τούρτα πρέπει να μείνει 1 ώρα στο ψυγείο πριν σερβιριστεί.
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.