Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: Φοίβη
Το παντεσπάνι έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά ένα-ένα να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το κακάο. Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα (κατά προτίμηση με κούμπωμα) και αδειάζουμε μέσα το μείγμα για το παντεσπάνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 20'-25'. Αφού ψηθεί το παντεσπάνι μας, χαράζουμε γύρω-γύρω τα τοιχώματα της φόρμας με ένα μαχαίρι, ώστε να ξεκολλάει πιο εύκολα, ανοίγουμε τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα κατσαρόλι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μια βράση και προς το τέλος προσθέτουμε το λικέρ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι.
Επιστρέφουμε στο παντεσπάνι μας: Με πολύ μεγάλη προσοχή, παίρνουμε ένα μεγάλο μαχαίρι χωρίς δόντια και κόβουμε το παντεσπάνι μας οριζόντια, στη μέση, ώστε να σχηματίσουμε 2 πάτους! Μεταφέρουμε με τη βοήθεια του μεγάλου μαχαιριού τον έναν πάτο σε μια πιατέλα και με ένα κουτάλι ή πινέλο ποτίζουμε ελαφρώς με το σιρόπι. Δεν το παρακάνουμε, για να μην διαλυθεί ο πάτος από το πολύ υγρό. Τον 2ο πάτο τον φυλάμε για να σκεπάσουμε μετά τη γέμιση.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή σαντιγύ.
Έχουμε λοιπόν έτοιμα όλα τα μέρη μας κι έχουμε βρέξει τον έναν πάτο με το σιρόπι και τον έχουμε τοποθετήσει σε μια πιατέλα. Αλείφουμε όλη τη μαρμελάδα πάνω στον πάτο. Με ένα κουτάλι φροντίζουμε να πάει παντού. Από πάνω, στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τη σαντιγύ και ολοκληρώνουμε με την τοποθέτηση από τα μισά κεράσια της κονσέρβας. Παίρνουμε τον 2ο πάτο, καλύπτουμε την τούρτα ως έχει, ραντίζουμε με το σιρόπι, σκεπάζουμε με την σαντιγύ και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα κεράσια. Αν θέλουμε, μπορούμε να διακοσμήσουμε την τούρτα μας με τρουφάκια ή ξύσμα κουβερτούρας!
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.